Neler yeni

Duvak

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Duvak: Çok eski bir gelenek

Gelinliğin en önemli aksesuvarı duvak diye bilinir ve ataerkil kültürle iç içe geçmiş toplumlarda 'Duvaksız gelin olmaz' derler. Nevin Sungur bize duvaksız da çok güzel bir gelin olunabileceğini kanıtladı. Duvak törensel bir anlamı olan bir örtü aslında. Asurlulara kadar uzanan eski bir gelenek. Anadolu'nun birçok yöresinde temizliğin, bekaretin simgesi sayılıyor.

Geleneksel yaşam süren yörelerde gelinin başına ve yüzüne ipekten yapılmış kırmızı ya da yeşil duvak örtülür. Kırmızı sevinci, yeşil murada ermeyi simgeliyor.

Yine geleneksel kesimde damat gelinin duvağını gerdek odasına girdiklerinde 'yüz görümlüğü' denen armağanı verdikten sonra açabiliyor. Günümüzde modern kesimde duvak, daha çok beyaz tül ve dantelden yapılıyor. Duvak birçok dilde örtünme, Türkçede ise 'kapak' anlamına gelir. Rüyada duvak görmek 'murada ermek' olarak yorumlanıyor.

Damadın muradı ise dış dünyaya gözlerini henüz açmamış gelinin yüzündeki duvağı kaldırdığında sadece kendisini görmesi olabilir.

Tıpkı Atıf Yılmaz'ın 'Eğreti Gelin'indeki ya da Özlem Tekin'in 'Duvaksız Gelin' şarkısındaki gibi. Duvak eski bir geleneğin köklerinin gittiği yer, kadının örtünmesine, iffetine, saflığına davetiye çıkaran bir sembol olunca, bir neslin bundan kaçınması belki de en doğru olanı.

Hatta duvak şimdi artık kadının yüzünü örtmeden başını taçlandıran, isterse yarattığı gerçek aksesuvarı. İşte duvaktaki kırılma noktası...


.Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×