Neler yeni

Fonem (Konuşma Sesi) Tespit Etme Eğitimi

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
FONEM (KONUŞMA SESİ) TESPİT ETME EĞİTİMİ

Konuşma sesleri ayırt etme, tespit etme, hızlı ve doğru bir şekilde konuşmayı oluşturan sesleri tanımayı içerir. Bu işlem konuşma seslerini cümle ve kelime içinde tanımayı gerektirir.

Çocukların konuştukları dil ifadelerindeki bazı sesler bozuktur, net değildir anlaşılması zordur. Acaba bozuk (bulanık, belli belirsiz) duydukları için mi bozuk ifade ediyorlar. Yoksa, net duyuyorlar da mı bozuk ifade ediyorlar. Benim fikrime göre, konuşma seslerini ortalama 250 ms’de beyinde seslerin frekans, şiddet ve sürelerini net ayırt edemedikleri için bozuk ifade ediyorlar.

O zaman şöyle bir soru akla gelebilir. 4 resimden birini söylüyorum, hemen gösteriyorlar. Bu sonuç, çocuğun sesleri ayırt ettiğini göstermez mi?. Özel eğitimde sessiz ortamda, tane tane kelime veya cümleler söylenir. Gerekirse sık sık tekrar edilir. Özel eğitimde bu yöntem verilir. Fakat çocuk sokağa çıktığında konuşmaları anlamaz. Çünkü;

•Normal konuşma kesintisiz devam eder. Yaklaşık 200-500 milisaniye sonra alınan/ işitilen bilgilerin işlemi başlar. İşitilen bilgiler 3-4 saniye (echoic memory) içinde alınır, kaydedilir. Eğer bu süreler içinde konuşma sesleri ayırt edilip tanınmazsa silinir. Aşağıda sesin iletilmesi gösterilmiştir.
•Normal konuşmada kesinti yoktur. Radyodan veya televizyondan bir şey izlemek, dinlemek gibi bir olaydır. Devam eden konuşmadaki sesleri çok kısa süre içinde ayırt edersek, konuşma seslerini ayırt etmiş oluruz. Devam eden konuşmada, hızlı bir şekilde konuşma seslerini ayırt etme vardır. Hızlı dikkat, dikkat değiştirme, dikkati sürdürme ve hafıza devreye girer.


Ayrıntılı Bilgi İçin Tıklayınız:
Rehabilitasyon.com » Fonem (Konuşma Sesi) Tespit Etme Eğitimi
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×