Neler yeni

Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2-Türkçe Versiyonu (GOBDÖ-2-TV) Kursu

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Doç. Dr. İbrahim H. Diken
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

Öğr. Grv Psikolog, Özel Eğitim Uzmanı Avşar Ardıç
Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

Öğr. Grv. Dr., Dil ve Konuşma Terapisti Özlem Diken
Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

Giriş
Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2 (GOBDÖ-2; Gilliam Autism Rating Scale-2) otistik bozukluğu karakterize eden davranışlar sergileyen 3-23 yaşlar arasındaki bireylerin farklı amaçlar için değerlendirilmesini sağlayan bir derecelendirme ölçeğidir. GOBDÖ-2-TV; (a) Otistik bozukluk gösteren bireyleri tarama, (b) Otistik bozukluk gösteren bireyleri tanılama, (c) Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı (BEP) için amaçları belirleme, (d) Davranışsal ilerlemeyi belirleme/değerlendirme, (e) Ağır düzeydeki davranış problemlerini değerlendirme ve (f) Bilimsel araştırmalar için veri toplama amaçları için kullanılabilir. GOBDÖ-2-TV; Stereotip Davranışlar, İletişim ve Sosyal Etkileşim ile ilgili olmak üzere spesifik, gözlemlenebilir ve ölçülebilir davranışları içeren maddelerin yer aldığı üç alt ölçekten oluşmaktadır. Her alt ölçekte 14 olmak üzere GOBDÖ-2-TV’de toplam 42 madde yer almaktadır. Maddeler görüşe dayalı dörtlü bir derecelendirme ile puanlanmaktadır. GOBDÖ-2-TV’de ayrıca 3 yaşından önce gelişimsel gecikmeyi sınayan Ebeveyn Görüşmesi formu ve birey hakkında daha detaylı bilgi almayı amaçlayan açık uçlu sorular yer almaktadır. GOBDÖ-2-TV’nin değerlendirmesi sonucu birey zeka testlerinde olduğu gibi Otistik Bozukluk İndeksi (Puanı) adı verilen standart bir puan elde etmektedir. GOBDÖ-2-TV’de yer alan maddeler DSM-IV-TR (2000) ve Amerika Otizm Topluluğu’nun (2003) tanımları temelinde geliştirilmiştir.

GOBDÖ-2-TV’nin Türkiye standardizasyon çalışması 3 aşamalı bir süreci içermiştir. Birinci aşamada ölçeğin dil ve kavram eşitliği 6 bağımsız uzmanın görüşü temelinde sağlanmıştır. İkinci aşamada GOBDÖ-2-TV’nin pilot çalışması Türkiye’nin farklı illerinde (Eskişehir, Denizli, Sakarya, İzmir, İstanbul, Bursa, Antalya, Adana ve Diyarbakır) bulunan Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerine devam eden toplam 436 otistik bozukluk tanısı almış birey üzerinde yapılmıştır. GOBDÖ-2-TV’nin standardizasyonu için ana çalışma, yaşları 3-23 arasında değişen otistik bozukluk tanısı almış, Türkiye’nin farklı illerinde (21 il) yaşayan 1191 çocuk ve ergen üzerinden yapılmıştır. GOBDÖ-2-TV standardizasyon çalışması sonucu elde edilen geçerlik ve güvenirlik bulguları GOBDÖ-2-TV’nin uygun psikometrik özellikler yansıttığı ve belirtilen amaçlar doğrultusunda Türkiye’de kullanılabileceğini göstermiştir.

Kursun Amacı
Gilliam Otistik Bozukluk Derecelendirme Ölçeği-2-Türkçe Versiyonu (GOBDÖ-2-TV) kursu ile amaç katılımcıları GOBDÖ-2-TV’nin kullanımı konusunda yetkin kılmak ve sertifikalandırmaktır.

Kursun Çıktıları
Bu kursun sonunda katılımcı;
a. Otistik bozukluk (otizm) hakkında güncel bilgiler edinecek,
b. Otistik bozukluğun değerlendirilmesi konusunda bilgi dağarcığını geliştirecek,
c. GOBDÖ-2-TV’nin genel ve teknik özelliklerini kavrayacak,
d. GOBDÖ-2-TV’nin kullanımını öğrenecek ve puanlanmasını yapabilecektir.

Kursun sonunda katılımcılara “GOBDÖ-2-TV BİREYSEL KULLANIM BELGESİ”, “GOBDÖ-2-TV KULLANIM KILAVUZU” ve “100 adet GOBDÖ-2-TV PUANLAMA FORMU”nun yer aldığı GOBDÖ-2-TV KİT’i verilecektir.

Katılımcıların Özellikleri
Otistik Bozukluk (Otizm) gösteren bireyler ile çalışan özel eğitim öğretmeni, psikolog, sosyal hizmet uzmanı (sosyal çalışmacı), PDR uzmanı (rehber öğretmen), okulöncesi öğretmeni, psikiyatrist, nörolog, çocuk doktoru, gelişimsel pediatrist, fizyoterapist, dil ve konuşma terapisti, sınıf öğretmeni kursun katılımcısı olabilir.

Kursun biçimi
Kurs GOBDÖ-2-TV ile ilgili teorik ve uygulamalı şeklinde iki aşamalı gerçekleştirilecektir. Teorik bölümde Otistik Bozukluk ve GOBDÖ-2-TV hakkında detaylı bilgiler yer alacak, uygulamalı bölümde ise GOBDÖ-2-TV’nin uygulanması ve puanlanması çalışmaları yer alacaktır.

Kursun tarihi ve saati
Kurs, 11 Aralık 2011, Pazar günü saat 10:00-14:00 saatleri arasında yapılacaktır.

Kontenjan: Kontenjan 20 kişi ile sınırlıdır.

Programın Yeri: NOVA Özel Eğitim-Rehabilitasyon-Danışmanlık

Adres: Büyükdere cd. No:119 Nevtron İş Hanı Kat.9 Mecidiyeköy/İstanbul. (Astoria alışveriş merkezinin yanı, Garanti Bankası Stadyum Şb. üstü.)
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×