Neler yeni

Kırklareli - Kıyıköy

Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
400
Beğeniler
1
#1
Kıyıköy, Kırklareli ili sınırları içinde ve Vize ilçesine bağlı, doğal güzellikleriyle öne çıkmış bir sahil kasabasıdır.

1987 yılında belediye olmuştur ve 2000 yılındaki nüfus sayımına göre nüfusu 2443 kişidir.

Karadeniz kıyısındaki bu kasabanın etrafı ormanlarla çevrili olup Pabuçdere ve Kazandere dereleri de Karadeniz'e bu kasabadan dökülmektedir. Yöre halkının geçim kaynağı balıkçılık ve ormancılıktır. Dünyanın en eski taş oyma manastırlarından Aya Nikola Manastırı buradadır. İstanbul'dan günübirlik turlar veya geziler için uygundur. Kasaba yakınındaki Bahçeköy manda yoğurduyla ünlüdür.

Kırklareli ili, Vize ilçesine bağlı Kıyıköy'ün sınırları içinde bulunan Kastro (Çamlıkoy) Körfezi Tabiatı Koruma Alanı ise, 329 hektarlık bir alan üzerinde yayılmış bulunmaktadır. Ancak, bu Körfez'in batısı Kırklareli'ne dâhil iken, ortası Tekirdağ ve doğusu da İstanbul sınırları içinde kalmaktadır.

Trakya'nın yegane karaçam (Pinus nigra) ormanlarının bulunduğu bu alan değişik bitki türlerini kapsamaktadır. Bunların başında karaçam, Macar meşesi, sapsız meşe, saçlı meşe, doğu gürgeni, kara gürgen, dişbudak, kayın, akçaağaç, ıhlamur ve kızılağaç gelmektedir. Ayrıca koruma alanında, karaca, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar, tilki, porsuk, tavşan gibi hayvanlar yaşamaktadır.

Ayrıca, Karyalılarca kurulduğu kabul edilen Kıyıköy'ün antik çağdaki adı Salmydessos'tur.

ırklareli, Saray üzerinden Kıyıköy’e gitmek 3 saat kadar sürüyor, Istanbul’a yaklaşık 185 km. Ancak Kıyıköy’e gelirken yol üzerinde uğranacak yerler var. Önce Vize geliyor, burada görülecek minik bir antik tiyatro var ama etrafı tel örgülerle çevrilmiş olduğu için pek te çekici değil. Tiyatronun biraz üst kısmında Gazi Süleyman Paşa Camii var. Veya diğer ismi ile Küçük Ayasofya Kilisesi. Yapının tarihi V. – VI. yüzyıla dayanıyor,
Kıyıköy - azgezmis.com
bazilika planlı inşa edilmiş olan yapı 2006 yılına kadar kaderine terk edilmiş ancak bu tarihte onarıldıktan sonra camii olarak kullanılmaya başlanmış. Eğer gittiğinizde kimse yoksa anahtar paspasın altında, haberiniz olsun. Fakat yine de izin almak için kapının üzerinde telefonu yazan imam Ahmet Beyi aramak daha yerinde bir davranış olur. Işıklar da içeri girince kapının sol tarafından yakılıyor. Birkaç kare fotoğraf çekilebilecek hoş bir mekan.

Kıyıköy - azgezmis.com
Vize’den kısa bir turla ayrılıp Balkaya köyüne geçiyoruz burada görülecek büyük mağaralar var. Bunlardan bir tanesi Yenesu mağarası, Trakya’nın 3. büyük mağarası, 1620 m uzunluğunda. Mağaranın içerisinde birkaç adet göl mevcut, içerisindeki sarkıt ve dikitlerle çok güzel fotoğraflarını gördüğümüz bu mağara kış nedeni ile pek ulaşılır değil çünkü aracınızı park ettikten sonra uzunca bir süre yürümeniz gerekiyor. O yollarda sarp olduğu için kışın bir hayli çamurlu. Bir diğer mağara Domuzdere Mağarası, bu mağarada 300 m, içerisinde sarkıtlar,dikitler ve sütunlar var. Ayrıca içerisinde büyük geniş alanlar mevcut. Diğer iki mağara Kurudere ve Direkli mağaraları. Köy kahvehanesine gittiğinizde nasıl gidilirin tarifini çok kolay elde edebilirsiniz.

Balkaya köyünden devam ederek Kıyıköy’e ulaşabilirsiniz. Antik kale kapısından geçerek Kıyıköy’e giriliyor. Yolun sonuna kadar devam ettiğinizde uçsuz denize ulaşıyorsunuz. Tepeden Köşk Lokantası’nın yanından limana araba yolu ile iniş var. Limanın üzerindeki küçük tahta iskelerinin üzerini adeta martılar istila etmiş. Önde martılar, arkalarında balıkçı tekneleri ve bulutlar güzel bir fotoğraf karesi oluşturuyor. Liman dönüşü bu şirin balıkçı kasabasında balık yemeden olmaz diyor, insan ve en güzel manzaralı yer olan Köşk Lokanta’sına oturuyor. Burası limana tepedeki ağaçların arasından bakan ortada büyük bir soba ve hemen yanı başındada büyük bir şöminenin yandığı ahşapdan yapılmış şirin 9-10 masalı bir mekan. İşletmecileri, baba,oğul oldukça güler yüzlüler. Uygun fiyatlı balıklarınızı yedikten sonra Türk Kahvesi ile birlikte eritilmiş nefis helva servis ediliyor.

Kıyıköy - azgezmis.com
Kıyıköy kale kapısından çıkıp sağa doğru dönerseniz plaj tabelasını göreceksiniz. Buraya mutlaka gidin. Deniz ile bir derenin yanyana nasıl güzel estetik fotoğraflar verdiğini göreceksiniz. Derenin üzerinde küçük ahşap bir köprü var ve bu köprünün bittiği yerde minik bir kafeterya. Dere kenarının bir tarafı yeşilliklerle kaplı, diğer tarafı ise deniz kumu. Film karelerindeki huzur dolu mekanlardan biri karşınızda duruyor gibi. Plaja yakın olarak görebileceğiniz bir başka yerde Ayanikola Manastırı. Manastır Pabuçdere yolu üzerinde, Kıyıköy’e 700 metre mesafede. Bizans dönemine ait yapı, kayalara oyularak yapılmış güzel bir örnek ama malesef günümüzde çok fazla tahribata uğramış. Birkaç kattan oluşan yapıda kayalar arasına oyulmuş küçük hücreler var. Güzel bir ışıkta burada iyi fotoğraflar çekilebilir.







 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×