Neler yeni

Raporu Vermeyin...

Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
114
Beğeniler
0
#1
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Başkanı Çetin Erdolu, hastanelerin 66 aylık veya 66 aydan büyük çocuğunu ilkokula göndermek istemeyen velilere, ‘Okula Başlayamaz’ raporunu vermediğini öne sürdü. Sağlık Bakanlığı ise iddiaya “Rapor veren hastenelere ‘rapor vermeyin’ yönünde ne bir yazı gönderildi ne de telefon edildi” yanıtını verdi.

SES Genel Başkanı Çetin Erdolu, bu yıl 60-84 ay aralığındaki çocukların aynı anda okula gidecek olmasının kaosa yol açacağını söyledi. Çocuğunu okula göndermek istemeyen velilerin Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerden “Zihnen ve bedenen gelişmemiştir” raporu almasının şart koşulduğunu hatırlatan Erdolu, Sağlık Bakanlığı’nın rapor verilmemesi için hastane yönetimlerine baskı yaptığını savundu. Erdolu, “Kamudaki başhekimler Sağlık Bakanlığı’nın baskısı altında. Ankara’da Dışkapı Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çocuk hastalıkları uzmanları şu anda rapor vermiyorlar. Bize ‘Çok başvuru oldu. Sadece geçen ayı değerlendirme sürecimiz 6 ayı bulur’ diyorlar ve rapor başvurusu almıyorlar. Uzmanlar çocukların o yaşta okula başlamasını uygun bulmadı ama Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sorumluluğu hekimlere attı” dedi.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri ise bu iddiaları yalanlarken, hastanelere “Rapor vermeyin” diye ne yazı gönderildiğini, ne de telefon edildiğini söyledi. Sami Ulus Kadın Doğum, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başkhekimi Doç. Dr. Nurullah Okumuş, rapor başvurusunda yoğunluk olmadığını söylerken raporun aynı gün içinde verildiğini belirtti.

Çocuk psikoloğu Gizem Onay da çocukların motor gelişimlerine ve özbakımlarını yapıp yapamadıklarına göre rapor verildiğini anlattı.

Doktor değil, bilimsel test

Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Yönetim Kurulu Başkanı Enver Yücel:

Türkiye’de ilk kez okula başlama yaşıyla ilgili bilimsel bir araştırma yaptırdık ve 60-66 ay arası okula başlayabilmesi için bilimsel bir test geliştirdik. Çocuğun akademik olarak okula hazır olup olmadığı test edilebiliyor. Yaş üzerinden okula hazır mı değil mi tartışması bana göre komik. Bazen 4.5 yaşındaki çocuk okula gider, bazen 12.5 yaşındaki bile gitmeyebilir. Doktorlarla, çocuğun okula başlayıp başlayamamasının çok da alakalı olduğu kanaatinde değilim.

Anne-babaya fikri sorulsun

Türk Eğitim Sen ve Kamusen Genel Başkanı İsmail Koncuk:

66 aylık olan çocuğunun ilkokul 1. sınıfta sıkıntı yaşayacağını düşünen tüm anne babalarımız mutlaka doktor raporu için gayret sarfetmeli. Bakanlığın raporun hastanelerden alınma zorunluluğu getirmesini doğru bulmuyorum. Bir çocukla 24 saat vakit geçiren anne-baba mı yoksa 5-10 dakika muayene eden doktor mu çocuğu dahi iyi tanıyabilir? Rapor dayatmasından vazgeçilmelidir. Anne-baba, çocuk gelişimi uzmanı olan ve psikoloji eğitimi alan rehber öğretmenler ile tecrübeli sınıf öğretmenlerinden bir heyet oluşturulmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,894
Mesajlar
30,370
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×