Neler yeni

Sunu Hazırlama Kuralları

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
Sunu Hazırlama Kuralları

İyi bir sunu nasıl hazırlanır ve sunulur?
Bilgisayar ortamında hazırlanan sunular iş yaşamının ve eğitimin önemli bir parçası olmuştur. Sunular bir topluluk karşısında sunulabildiği gibi eposta ekleri veya çevrimiçi olarak da kullanıma sunulabilmektedir. Çeşitli programlar aracılığı ile sununun video formatinda kaydedilmesi ve video olarak sunulabilmesi de olasıdır. Eğitim amaçlı sunuların ileri şekli bir dersi tamamen bilgisayar ortamında bir video, bir belgesel gibi hazırlamaktır. Bu tip uygulamaları profesyonel merkezlere hazırlatmak daha doğrudur, eğitilen konumundaki kişiler için hazırlama sürecinde zaman kaybı fazla olabilir.
Sunularımızı basitten başlayarak sonuçta çok kompleks halde hazırlayabiliriz. İster basit ister kompleks olsun bir sunuda dikkat edilecek önemli özellikler vardır.
Bu konu internette bulunan çok sayıdaki eğitim materyallerinden yararlanılarak hazırlanmıştır. Bu materyallerin çoğu PowerPoint programının eğitimi ile ilişkilidir. Diğer sunu programlarında da benzer komponentler vardır.
PowerPoint 2007 ile sunu hazırlarken yapılan hatalar ve çözümler
Renklerden dolayı kolay okunmama. Karanlık bir ortamda sunu yapılacak ise açık renk zemin ve koyu renk yazı şeçilir. Aydınlık yerde sunu yapılacak ise koyu renk zemin ve açık renk yazı seçilir.
Bilgisayar ekranındaki gibi sunu projektörlerinde iyi görünmeme. Bilgisayar monitörlerinde elde edilen renk tonları sunu projektörlerinde farklı görünebilir. Bu projektörün renk ayarları ile kısmen ayarlansa da bilgisayar kadar iyi renkler elde edilemez. Çok iyi renk elde edilen cihazlar genelde oldukça pahalı projektörlerdir. Bu nedenle sürekli aynı sunu projektörü ile ders anlatılıyor ise projektörün yeteneklerine göre sunu renklerini düzenlemek daha doğrudur. Sunu katılımcılar gelmeden mutlaka projektörde izlenmelidir. Özellikle filmleri seyretmek çok zor olabilir ve filmler çok karanlık olduğu için detaylar izlenemeyebilir.
Font seçimi. Arial fontu düz kenarlı olduğu için çoğu sunu projektöründe iyi izlenmektedir. Bir sunuda en fazla iki font aynı anda kullanılabilir, daha fazlası güzel olmaz. Bazı kelimelerin koyu (bold) yazılması dikkati artırabilir ama oranı fazla olmamalıdır. Bir yazıda bazı kelimelerin farklı renkte yazılması tavsiye edilmez. Font büyüklüğü 20 pt’den fazla olmalıdır. Tamamen büyük harflerden oluşan sözcükler olmamalıdır. İtalik yazı zor okunduğu için olmamalıdır.
Sözlerin sözcük sözcük yazılması. Tüm konuşma cümleleri yazılı olarak karşısında duran dinleyici “ben buraya niçin geldim, bunu bana eposta ile gönderselerdi evimde incelerdim” şeklinde düşünür. Ayrıca konuşandan daha hızlı okuduğu için konuşmacıya fazla dikkat etmez. Sonuçta dikkati çok çabuk dağılır.
Slaytın çok fazla satırdan oluşması. Başlık en fazla iki satır olabilir ve içerikten fontu daha büyük olmalıdır. Slayt içeriği en fazla 10 satırdan oluşmalıdır. Slayt içinde maddeler en fazla iki satır olmalıdır.
B planı. Sunu projektörünün bozulabileceğini de düşünerek slayt sunusunu çıktısı yanımızda bulundurulmalıdır.
PowerPoint 2007 sunularının Office 2003 yüklü bilgisayarlarda açılmaması. Dinleyiciler gelmeden önce mutlaka sunu projektöründe sununun gözülmesi bu sorunun fark edilmesini sağlar ve çözüm bulunur. Office 2007 yüklü bilgisayarda açılan sunu 2003 dosya tipinde kaydedilir.
Notebook bilgisayarlarda sunu projektörüne sununun yansıtılamaması. Projektörün bilgisayara kablosu sağlam ve doğru olarak takılı ise klavye üzerinde Fn tuşu ile birlikte basılan ve iki ayrı monitörü gösteren bir ikon olan tuş birlikte basılır ve görüntü projektörde de görülmeye başlar. Bazı notebooklarda sunu kablosu takılınca ekranda bir pencere açılarak yönlendirme yapılmaktadır. Her iki ekrana da aynı anda görüntü verilmesi daha iyidir.
Slaytın ekranda tutulma süresinin iyi olmaması. Bir slayt ekranda 30 sn ile 2 dk arasında tutulur. Çok hızlı geçilirse sıkıcı olur ve anlaşılmaz, >2 dk tutulursa dikkatler dağılır.
Projektörün görüntü yansıttığı ekrana çevreden fazla ışık gelmesi. Eğer projeksiyon ekranına yönelik lambalar varsa bunları kapatılması veya ışığının çok azaltılması iyi olur.
Slayt üzerinde yazıların kenarlara çok yakın olması. Slayt üzerinde yazılar kılavuz çizgiler ile sınırlandırılan alanlar içinde kenarlara çok fazla yaklaşmadan yazılmalıdır. Kılavuz çizgiler alt-üst ve sağ-sol kenarlardan slaytlar üzerindeki herşeyin en fazla yanaşabildiği sınırları çizmelidir. Bu çizgilere dayanan yazı ve resim çerçeveleri sunuya başlayında hep aynı hizada görülür ve slayt üzerinde gezinmezler.
Resimlerin slayta yerleştirilmesi
Bazı kavram ve olayları resimle anlatmak gerçekten çok iyi olmaktadır, ama slaytlara yerleştirilen resimler için bazı kurallara uyulmalıdır. Resim tam ekranı %100, %75, %50 ve %25 gibi değişik oranlarda kaplayabilir. Bu oranlar benzer içerikli resimler için benzer olarak düzenlenmelidir.
Çok büyük olan resimlerin ekranın ortasına yerleştirilmesi en iyi yoldur.
Küçük olan resimlerin ise üstten belli bir kılavuz çizgi çekilerek hep bu çizgiye dayanması iyidir. Yanlarda ise tüm resimlerin ya sağ ya da sol yana yaslanması gerekir, hepsi bir yanda olmalıdır. Yoksa sunu sırasında resimler ekranda geziniyor havası verir.
Slayta konan resimlerin çoğunda örn., ortada bir ağaç varken çevrede çok detay vardır. Bu detay kısımlar resmin özelliği çok fazla bozulmadan kırpıldığında ve sonra kalan resim büyütüldüğünde dinleyenlerin daha iyi anlayacağı bir resim elde edilir.
Resimlerin bir başka özellikte şudur: yeni dijital fotoğraf makinalarının çektiği resimler daha fazla megapiksellidir. 1-2 megapikselli makinalar satılırken artık 10 megapikseli aşan makinalar satılmaya başlanmıştır. Daha iyi bir makina ile çekilen resimde hali ile daha fazla megapikselli olmaktadır, bunun sonucunda resmin kayıt büyüklüğü artar, örn., 5 MB gibi oldukça büyük bir resim dosyasına dönüşür. Sıkıştırma uygulanarak bu küçültülebilir ama bu da resim kalitesini azaltır. Bu fazla büyük resimler sonuçta resmin fotoğraf yazıcısından çıktısını almak için uygundur. PowerPoint sunusu için uygun değildir. Slayt dosyası gereksiz yere çok büyür, sununun açılması zorlaşır, epostalara eklenerek gönderilmesi zorlaştır. Bunun çözümü aşağıdaki uygulamalardır.
Resim slayta yerleştirilirken (Menuden Ekle (Insert), sonra Araç çubuğundan Resim (Picture) tıklanır. Resim had diskten bulunur ve Aç (Open) tıklanır. Slayt sunusuna konulan tüm resimlerin, slayt sunusunun hazırlandığı klasör içine önceden anlaşılır isimler ile kaydedilip toplanması en doğru yoldur. Daha sonra bir resmi başka bir şekilde görmek istersek kırpıldıktan sonra geri eski halini bulamayız. Elimizde ilk hali olursa bunu tekrar kullanırız. Web sayfalarından alınan resimler önce kaydedilip sonra resim olarak yerleştirilmelidir. Kopyala yapıştır yapılır ve üzerinde değişiklik yapılırsa ilk hali olan web sayfası tekrar aradığımızda açılmayabilir.
Resim slayta yerleştirildikten sonra ise PowerPoint araç cubukları yukarıda değişir, Biçim (Format) menüsü ve içerdiği araç çubukları açılır. Herhangi bir zaman resim tekrar çift tıklanırsa Biçim menüsü tekrar açılır. Sağ yanda Kırp (Crop) tuşu görülür bunu tıklayarak önce gereksiz kısımlar varsa kırpılır, sonra resmin eni kaç cm yapılacak ise bu ölçüye getirilir.
Daha sonra Biçim menüsünün solunda Ayarla (Adjust) vardır. Buradan resmin parlaklığı artırılabilir. En önemli tuş Resimleri Sıkıştır (Compress Pictures) tuşudur. Önce bunu ve daha sonra bu pencerede Seçenekler (Options) tuşu tıklanırsa yeni bir ekran açılır. Burada üstteki iki seçenek kliklenir, alltaki kısımdanda ekran (150 dpi) sunu şekli seçilir ve Tamam ile kapatılırsa resim tamamen küçültülür. Örn., 5 Mb 5 resim olan bir sunu 25 Mb iken, Büyüklüğü 1 Mb düzeyine iner. Bu büyüklükte her türlü işimiz için uygundur. Bu resim sıkıştırma özelliği Word programında da mevcuttur. Resimleri tek tek sıkıştırmak daha doğrudur. Toplu olarak da yapılabilmektedir. Toplu sıkıştırma yapılırken bazı resim formatlarını sıkıştıramamakta ve hiç sıkıştırma yapmadan bırakmaktadır.
Resim sıkıştırma yapabildiğimizi nasıl anlarız? Bu konuda basit yol resim konulmuş dosyayı kaydetmek ve sıkıştırma sonrası Farklı Kaydet ile tekrar kaydetmek ve dosyaların büyüklüklerine bakmaktır. Her resim konulduğunda hemen sıkıştırma yapılır ise bir sorun olmaz.
Prof. Dr. Ali Çetin
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×