Neler yeni

Ücretsiz İzin Öğretmenleri Mağdur Edecektir

Katılım
12 Haz 2012
Mesajlar
114
Beğeniler
0
#1
ÜCRETSİZ İZİN” seçeneği öğretmenleri mağduriyete mahkûm etmektir!

Özür grubu yer değiştirmeleri için münhal kadrolar pazartesi günü ilan edilecek. Norm fazlası kadrolar internet haber sitelerinde yer aldı. Ancak, Bakanlık haber sitelerinde yayınlanan listelerin 24.07.2012 tarihinde yapılan bir çalışmanın sonucu olduğunu açıkladı. Yine de iller arası isteğe bağlı yer değiştirmelere baktığımızda, sınıf öğretmenleri bu defa da zor durumda kalacak. 2012 yılını sınıf öğretmenleri branşında çalışanlar, “KARA YIL” olarak hatırlayacaklar.

MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Maliye Bakanlığına 05/12/2011 tarihinde eş durumundan ataması yapılamayacak öğretmenler ile ilgili izlenecek yolu yazmıştı.

“….takvim çerçevesinde özür durumuna bağlı yer değiştirme suretiyle atamaların norm kadro açığı bulunan eğitim kurumlarına doğrudan yapılacağı,bundan böyle özür durumundan il ya da ilçe millî eğitim müdürlüğü emrine öğretmen atamasının yapılmayacağı, alanında norm kadro açığı bulunmaması veya hizmet puanı yetersizliği nedeniyle yer değiştirme suretiyle ataması yapılamayanların ise ilgi (c) 652 sayılı KHK'ni n 37 nci maddesinin beşinci fıkrasına göre aylıksız izinli sayılmalarını isteyebilecekleri hususları dikkate alınarak bundan böyle eşi öğretmen olan Bakanlığınız/Kurumunuz personelinin atama ve yer değiştirme işlemlerinin en geç Ağustos ayı içerisinde tamamlanması ve öğretmen ihtiyacının yoğun olduğu illerin dikkate alınması hususlarında gereğine bilgilerinizi arz/rica ederim.”

657 sayılı DMK nun 108. Maddesi memurun nasıl ve hangi hallerde aylıksız izne ayrılacağını belirlemiş durumdadır. Ancak bu hususta DMK nın 72. Maddesi idarenin elini güçlendirmektedir.

“Yer değiştirme suretiyle atanmaya tabi memurun atandığı yerde eşinin atanacağı teşkilatın bulunmaması ya da teşkilatı olmakla birlikte niteliğine uygun münhal bir görev bulunmaması ve ilgilinin de talebi halinde, bu personele eşinin görev süresi ile sınırlı olmak üzere aşağıdaki şartlarda izin verilebilir.”

652 sayılı KHK nın 37. Maddesinin 5. Bendi de yukarıdaki maddeye atıfta bulunmuştur.

5) Özüre dayalı yer değiştirme istekleri hizmet puanı sıralamasındaki yetersizlik sonucu yerine getirilemeyenlere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 72 nci maddesi kapsamına girenlerin hakları saklı kalmak kaydıyla, istekleri hâlinde istekte bulundukları yere atanmaya hak kazanıncaya kadar, aylıksız izin verilebilir. Bu şekilde aylıksız izin verilen öğretmenler, bağlı bulundukları il millî eğitim müdürlüklerine bu amaçla tahsis edilmiş bulunan boş öğretmen kadrolarına aylıksız izinli olmak şartıyla atanır. Bunların atandıkları bu kadrolar aylıksız izin süresiyle sınırlı olarak saklı tutulur. Ancak, aylıksız izne ayrılan öğretmenler, üçüncü yıl sonuna kadar istedikleri yere atamalarının yapılamaması hâlinde durumlarına uygun boş öğretmen kadrolarına öncelikle atanırlar.

Aynı maddenin 6) bendi ise 5. Bend ile çelişmektedir.

6) Öğretmenlerin atamaları Bakanlıkça il/ilçe emrine veya doğrudan eğitim kurumuna yapılır. Bakanlıkça il/ilçe emrine atama yapılması hâlinde, öğretmenlerin atandıkları ildeki görev yerleri, hizmet puanları ve yeterlikleri dikkate alınarak il millî eğitim müdürünün teklifine göre valilerce belirlenir.

Bu hususta ki mevzuatı üste koyduğumuzda norm açılmayan branşlarda görevli öğretmenlerin ya ücretsiz izne ayrılacakları ya da bir süre daha tayin isteyemeyecekleri sonucu çıkmaktadır. Münhal kadro yok ise yine tayin isteyip illerin bu amaçla tahsis edilmiş kadrolarına atanacak ve aylıksız izne ayrılacaklardır. KHK 37.maddesinin 6.) bendine baktığınızda ise il/ilçe emrinin devam etmesi gerekiyor.(!) Ancak kılavuzda Öğretmenlere, Bakanlıkça tanınan tercih haklarının ve seçeneğinin tamamını kullanmalarına rağmen hizmet puanı yetersizliğinden dolayı atanamamaları ve istekleri hâlinde aylıksız izin kullandırılacaktır. İfadesi yer almaktadır.

Peki, ücretsiz izne ayrılmak çözüm mü? Bu da çözüm değil. Eşinin çalıştığı ilin kadrolarına atanan öğretmen, üç yıl boyunca normlarda açık olmaz ise atanamayacaktır. Bu ihtimali göz ardı etmemek gerekir. Özellikle sınıf öğretmeni branşında sıkıntı büyük! Her il merkezinde sınıf öğretmeni fazlası var. Hatta iller arası isteğe bağlı yer değiştirmelere açılan bir kısım illerin(sınıf öğretmenleri için 7 il) merkez ilçelerinde norm fazlası sınıf öğretmeni var. İl merkezine atanan memurların eşlerinin (sınıf öğretmenlerini) atamaları zor görünüyor.

Ücretsiz izine ayrılan öğretmen görev yapmadığı için hizmet puanı da emsallerine göre azalacaktır. Burada en büyük sıkıntı maddi kayıp olacaktır. Ayrıca üç yıl sonra eşi tekrar yer değiştirdiğinde, eşinin yeni tayin olduğu ilde bir üç yıl daha mı bekleyecektir? İl ve ilçe emrinin kılavuzda yer almaması eş durumu özrü için kötü olmuştur. Anayasa’nın 41. Maddesinde “ailenin huzur ve refahı için devlet gerekli tedbirleri alır” ifadesi yer almaktadır. Yayınlanan mevzuatında Anayasa’ya uygun olması gerekir.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,894
Mesajlar
30,370
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×