Neler yeni

Afyon Neleri ile Ünlüdür?

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
AFYON NELER İLE ÜNLÜDÜR



Yukardaki word dosyası içinde ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Haşhaş, Kaymak, Afyon Sucuğu, Afyon Mermeri, Çağlayan Mesire Yeri, İscehisar Kayalıkları, Bayat Kilimleri, Hüdai, Gazlıgöl, Dinar ve Sandıklı Kaplıcaları

Tarihçe


Photo bulunduğu bölge Niğbolu gösteren bir 15. yüzyıl haritası.


Afyon kayanın üstüne uzun, uzun süre güçlendirilmiş oldu. Bu bilinen Hititler gibi Hapanuwa , ve daha sonra tarafından işgal edildi Frigler , Lidyalılar ve Achaemenid Persler tarafından fethedildi kadar Büyük İskender . , İskender'in şehir (şimdi olarak bilinen ölümünden sonra Akroinοn (Ακροϊνόν) veya Nikopolis (Νικόπολις ) Antik Yunan) tarafından yönetildi Selefkiler'in ve krallar , Bergama , Roma ve Bizans. Bizans İmparatoru Leo III , sonra zafer üzerinde Arap 740 besiegers şehrin adını Niğbolu ("zafer şehir" Yunan). Selçuklu Türkleri , daha sonra 1071 yılında geldi ve adını değiştirdi Kara Hissar antik kale kentinin üzerindeki bir volkanik kaya 201 metre üzerinde yer sonra ("kara kale" ). Selçuklular dağıtılması ardından kasaba tarafından işgal edildi Sahib Ata ve ardından Germiyanids .
Kale sırasında çok mücadele edildi Haçlı Seferleri ve nihayet tarafından fethedilmiş , Osmanlı Sultanı Bayezid 1392 yılında işgalinden sonra kayboldu Timur Lenk , 1402 yılında . 1428 ya da 1429 yılında yeniden geri alınmıştır .
Afyon üretiminin ve Afyon merkez, Türklerin tipik Osmanlı kent karışımı, Ermeniler birkaç Yunanlılar ile zengin bir şehir oldu olarak alan, Osmanlı İmparatorluğu döneminde varlığını sürdürmüştür . 1. Dünya Savaşı sırasında İngiliz savaş Gelibolu'da yakalanan esiri, kayanın dibinde, boş bir Ermeni kilisesi burada yerleştirildiler . Sırasında Türk-Yunan Savaşı (1919-1922) kampanya (bir kısmının Türk Kurtuluş Savaşı ) Afyon ve çevresindeki tepeler, Fransız, İtalyan ve Yunan sonra güçleri tarafından işgal edildi . Ancak, 27 Ağustos 1922, Ege Bölgesi'nde karşı saldırı büyük Türk önemli bir anı kurtarıldı . 1923 sonra Afyon, Türkiye Cumhuriyeti'nin bir parçası oldu .


Bölgede büyük ham afyon üreticisi (adından Afyon uluslararası baskı altında, özellikle de ABD, alanları yakıldı ve üretimini durdurmuştur 1960'ların sonlarından kadar). Şimdi Poppies sıkı bir lisans rejimi altında yetiştirilmektedir. Onlar daha fazla ham afyon üretimi ancak morfin ve diğer uyuşturucu, ekstraksiyon haşhaş saman yöntemi kullanılarak elde . [ 2 ]
[ 3 ]
İklim
Afyonkarahisar'da bir karasal iklim ( Köppen iklim sınıflandırması DSA ) ve yarı-kurak iklim ( Köppen iklim sınıflandırması BSK ), soğuk ve yağışlı kışlar ve yazlar sıcak ve kurak geçer . Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar boyunca oluşur.
İhsaniye Ayazini Kasabası (Metropolis): Afyon-Eskişehir karayolunun 27.km.den sağa doğru 4.7 km. gidilerek ulaşılan Ayazini kasabasının Frigler Dönemi'nden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir. Roma ve Bizans Dönemleri'ne ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans Dönemi'ne ait kiliseler ve kaya yerleşimleri arazinin elverişli olması nedeniyle oyularak yapılmış eserleridir. Aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile kayaya oyulmuş kilise ve şapeller bulunmaktadır.


İhsaniye Döğer Yerleşim Yeri: İhsaniye ilçesine 12 km. uzaklıktaki Döğer kasabası Frigler Döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanılmıştır. Aslankaya, Kapıkaya I ve II, Tanrıça Kybele adına yapılmış açık hava tapınağı özelliğinde M.Ö.7.yüzyılda yapılmış kaya anıtları ile Asar ve Eski Döğer'de Frig yerleşim yerleri vardır. Roma ve Bizans Dönemi'ne ait kaya yerleşim ve mezar odaları ile kiliseler çevrede oldukça çok görülmektedir.



Synnada: Şuhut ilçe merkezinde bulunan kent, Roma ve Bizans dönemlerinde Frigya’nın başkenti olmuş büyük bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk bir konuma ulaşmış olan kentte, imparator adına ve Hieropolis’le ortaklaşa, gümüş Cistophorus ve bronz sikkeler bastırılmıştır.

Apameia Kibotos Antik Kenti: Bugünkü Dinar ilçesinde bulunan kentin daha önceki adı Kelainai’dir. Roma döneminde Apameia Kibotos adını almıştır. Şehir M.Ö. 6. yüzyıldan itibaren önemli bir merkez olmuştur. Efes’ten sonra ikinci büyük kent olduğu bilinmektedir. Anıtsal yapıtlardan olan stadyum ve tiyatro kısmen özelliğini koruyarak kalmıştır. Efes’le birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Yarı özerk olarak imparator adına sikkeler bastırmıştır.

Dokimaia Antik Kenti (İscehisar): İscehisar ilçe merkezinde, Makedonyalılar tarafından kurulmuş bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırılmıştır.

Yedi Kapı Kaya Yerleşim Yeri: Bolvadin-Emirdağ karayolu üzerinde, Bolvadin Kemerkaya kasabasının 3 km. kuzeyinde karayolunun 1 km. doğusunda yer almaktadır. Çalışmalar sırasında askeri garnizon veya idari binalar olabileceği tahmin edilen kayaya oyma kompleks yapı grubu ile halkın sığınak olarak kullandıkları yeraltı kentinin bir bölümü ortaya çıkarılmıştır. Geç Roma ve Erken Bizans Dönemi'ne tarihlenen yerleşimdeki çalışmalar devam etmektedir.

Pentapolis Kentleri:

Bruzus:
Sandıklı ilçesi Karasandıklı köyünde bulunan kent Pentapolis olarak adlandırılan beş kentten birisidir ve kentlerin kuzeyinde yer almaktadır.

Eucarpeia:
Sandıklı ilçesi Emirhisar köyünde bulunan Pentapolis kentlerinden biridir.

Hierapolis:
Sandıklı ilçesi, Koçhisar köyünde bulunan Pentapolis kentlerinden biridir. Aynı zamanda Phrygia Salutaris (Şifalı Frigya)'nın merkezidir. "Kutsal Kent" olarak adlandırılmıştır.

Otrus:
Hocalar ilçesi Yanıkören köyünde kurulmuş Pentapolis kentlerinden biridir.

Stectorıum:
Sandıklı ilçesi Menteş kasabasında kurulan Pentapolis kentlerinden biridir.

Ococleia:
Şuhut ilçesi Karacaören köyünde bir kenttir. Roma Dönemi'nde yarı özerk konumuyla, imparator adına ve Bruzus kentiyle ortaklaşa bronz kent sikkeleri bastırmıştır.

Lysias:
Şuhut ilçesi Arızlı köyünde bir kenttir.

Metropolis:
Dinar ilçesi Tatarlı kasabasında kurulmuş, bir kenttir; Campus Metropolitanus veya Frig Metropolisi adıyla bilinir.

Cidyessus:
Sincanlı ilçesi Küçükhöyük kasabasında Höyük mevkiindedir.

Prymnessus:
Merkez ilçe Sülün köyünde Frigler tarafından kurulmuş büyük kentlerdendir. Afyon Arkeoloji Müzesinde bulunan devasa boyutlu Herkül heykelinin bulunduğu antik kenttir.

Sanaus:
Dazkırı ilçesi Sarıkavak köyünde ku


rulmMüzeler:

Afyonkarahisar Müzesi Müdürlüğü

Cumhuriyet'in kuruluşunun ilk yıllarında Afyon'da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti'nin çabaları sonucunda, Gedik Ahmet Paşa Medresesi (Taş Medrese), çevredeki eski eserlerin toplandığı bir depo haline getirilmeye başlanmıştır.

Cemiyetin Başkanı olan Öğretmen Süleyman Gönçer, 1931 yılında resmi müze deposu haline getirilen medreseye memur olarak atanmıştır. Aynı zamanda Halkevlerinin Müzecilik ve Sergi Kolu Başkanı da olan Süleyman Bey, resmi kuruluşların ve Halkevinin de desteğiyle depoyu zenginleştirmiştir. 1933 yılında Müze Müdürlüğü haline gelen müze Cumhuriyetimizin 10. yılında resmen açılmış ve başına Süleyman Bey getirilmiştir.

1933 yılından 1970 yılına kadar karma müze olarak hizmet veren Afyon Müzesi, 1971 yılında Müze Müdürlüğü ve Arkeoloji Müzesi'nin bulunduğu yeni binasına taşınmıştır.

1971 yılından itibaren etnografik özellikli taş eserlerin deposu durumunda bırakılan Gedik Ahmet Paşa Medresesi, 1978 yılında başlatılan ve 1994 yılına kadar süren onarımı, teşhir ve tanzimi sonucu 1995 yılında Türk İslam Eserleri Müzesi olarak ziyarete açılmış, ancak binadaki giderilemeyen yoğun rutubetin eserlere zarar vermesi nedeniyle, 1996 yılında kapatılarak eserler Müdürlük bünyesindeki depoya alınmıştır. Burada yeniden teşhir ve tanzimi yapılacaktır.

Arkeoloji Müzesi, oldukça zengin bir koleksiyona sahiptir. Burada Eski Tunç, Hitit, Frig, Lidya, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait önemli eserler yer almaktadır. Bunlar arasında mermer heykelleri, şehir sikkeleri, Kusura kazısı buluntuları, Hitit ve ana tanrıça heykel ve figürleri de vardır.


Zafer Müzesi:

(Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü Zafer Müzesi)



Afyonkarahisar'ın, şehir merkezinde "Zafer Anıtı" ile Afyonkarahisar Kalesi'nin karşısında mutenâ bir mevkide yer alır. 1915-1920 Cumhuriyet öncesi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılmıştır. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yerdir. Bina genel hatları ile neo-klasik özellik taşımaktadır. Plan itibariyle de tipik Anadolu evleri tarzında (orta hayat denilen büyük bir sofa, yanlarında bu sofaya açılan odalar) olduğu görülür. Zemin kat (10 oda, 1 toplantı salonu ve sahnesi) ve üst kattan (9 oda ve sergi salonu) oluşan müzede hem Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili bilgi verilmekte hem de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Harekât Şube Müdürü Tevfik Bıyıkoğlu anısına düzenlenen odalar sergilenmektedir.

Şimdiki Belediye binasının yapıldığı 1930'lu yıllara kadar "Afyon Belediye Binası" olarak hizmete devam etmiştir. Daha sonra yeni Belediye binasının tamamlanması ile bina "Emniyet Müdürlüğü'ne" tahsis edilmiştir.

Bina, 1985 yılında Milli Emlak Müdürlüğü'nce "Zafer Müzesi" olmak üzere, Başkomutan Tarihi Milli Park Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş, Müdürlüğümüz ise binayı 11.09.1986 tarihinde teslim almıştır. 1992 yılında Müdürlüğümüz bu binaya taşınmıştır.

Dekorasyon ve düzenleme çalışmalarının devam ettiği bu binanın önemi, tüm ulusun ölüm-kalım mücadelesi verdiği bir döneme (1919-1922) ait olmasından, 27 Ağustos 1922'de Afyon Karahisar'ın düşman işgalinden kurtuluşunu müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu'nun bu tarihi binada kalmalarından ve burayı karargâh olarak kullanmalarından ileri gelmektedir.
 
Katılım
30 May 2012
Mesajlar
12
Beğeniler
0
#2
Ayazini 'yi çok beğendimmm hocam ben de A.R.O.G. 'un çekldiği mağaralar vardı harika biyerdi tarih kokuyordu valla :))
 
Katılım
30 May 2012
Mesajlar
12
Beğeniler
0
#4
Afyon merkezdeki Ulu Cami'yi ve Ayazini'iniyi görmenizi tavsiye ederim hocam..Biz termal tesisler vesilesiyle gelmiştik gelmişken de gezelim dedik :))
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×