Neler yeni

Aile içi İletişim

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
iletişim
evlilik
saygı
özgüven
empati
erkek liderliği
otoriter aile




Saygı Değer Meslektaşlarım,
Sevgili Anne ve Babalar;


Toplumsal yapımız itibarı ile ailede baskın erkek ya da erkek liderliği egemenliğinin hakim olduğunu hepimiz biliyoruz. Kadın-erkek eşitliğinden söz ederken, peki, bu durumdan ne derece memnunuz?

Yeni nesilde aile içi erkek liderliği değişime uğradı mı?

Bütün bunları tartışıp duygu ve düşüncelerimizi paylaşarak terapi yapmaya hepimizin ihtiyacı olduğunun farkındayım.

İlk çocukluk dönemimize geriye gidecek olursak; bazılarımız otoriter aile yapısı ile büyürken özgüven eksikliğini yıllar ilerleyip, kendimizi tanıdıkça fark etmekteyiz. Bunun sonucu olarak; tırnak yedik, kendimizi ifade edemedik, duygularımızı ifade edemeyince bir takım psikolojik sorunların çemberi içinde daraldık.

Evlendik, bu defa eşlerimizin baskısı ile karşılaştık. Gezdin, konuştun, giydin, baktın vs…
Bu ezilmenin verdiği otoriter tutumlarla ‘’ben zaten hep kabahatliyim, hep hata yaparım, konuşmayı bilmem, ne giyeceğimi bilmem, arkadaşlık yaptığım kişiler acaba doğru insan değil mi?, arkadaş seçimim de mi yanlış?, her işimi dört dörtlük yapıyorum, buna rağmen ne eşime ne de çocuklarıma yaranıyorum.’’, gibi bir takım soruları kendimize sorduğumuz olmuştur.

Akşam olup tüm aile bir araya toplandığında herkes kendi köşesine çekilir ki, tartışma ortamı oluşmasın, huzursuzluk çocuklara da yansımasın… Eş tarafından hep eleştiri ve beğenilmeme nedeni tatlı sohbet yerine ‘’acaba ne zaman eleştiri alacağım?’’, korkusu ile tedirgin bir bekleme başlar. En sonunda sudan bir sebepten beklenen olur. Öylesine canımıza tak eder ki, ‘’baba evine sığınma’’ ya da ‘’boşanma’’ aklımıza gelen çarelerdendir. Bu davranış çatırdayan iletişkiyi düzeltebilir mi? Geçici mi, sürekli çözüm müdür? İstediğimiz bu mudur? Oysa birbirimizi severek evlenmiştik, hiç ayrılmayacaktık, birbirimiz olmadan yaşayamazdık…

Ağlamalar, duyguları ifade edememeler, yükselen sesler…


Acaba eşler arası çatışmaların altında yatan nedenler nelerdir? Neden erkek eşine baskıcı tutum uygular?

• İlk düşünülmesi gereken eşin içinde büyüdüğü ailesinde görüp yaşadıklarını örnek alması ve o davranışın doğru olduğuna inanmasıdır.
• Toplumsal baskı. ( iş çevresinde kulağa gelen söylemler, ara bozuculuk yapan ispiyoncular, komşular ne der? )
• Erkeğin aile içi sorumluluğunu ihmali durumunda üste çıkıp hatasını bertaraf etmek için eşine otorite kurarak baskı uygulaması.
• Erkeğin çapkın oluşu, eşini aldatması.
• Cinsel sorunlar

Aile içi İletişimde Empati

Her iki taraf da davranışlarının karşı tarafı kırıp incittiğini düşünmeden hep kendisinin‘’haklı’’ olduğunu idea ediyorsa çözüm süreci çıkmaza girebilir. Evliliğini yürütmeye kararlı olan insanlar mutsuzluğa neden olan sebebi bulduktan sonra iyi bir psikologdan yardım isterlerse birbirleri ile empati kurabilir, evliliklerini kurtarabilirler. Yoksa süreç uzun yıllar boyunca aynı kısır döngü içinde devam edebilir. Çok az çift kendisine yapılan hakaretleri, küçümsemeleri ya da eleştirileri duymazdan gelip, hayatının zindana dönmesini engelleyebilir.


ÇOCUKLARA DOĞRU ÖRNEK
Tüm anne babaların tek amacı ailesine ve topluma yararlı çocuklar yetiştirmektir. mutlu aile ortamında yetişen çocukların mutlu aileler kurduğu bir gerçektir. Şu da bir gerçekdir ki, istemesek de bazı durumlar bizim dışımızda gerçekleşebilir. Böyle bir durumda yanlış sergilenen aile tutum ve davranıişlarından pay çıkartarak kendi yaşantımıza aynı durumun yansımaması için yapıcı eleştirilerle ''ben onlar gibi olmayacağım'', diyebilmek ve uygulayabilmek en doğru karar olacaktır.


Eşlerinizle birbirinizle empati kurabileceğiniz kadar sağlıklı, mutluluklarla dolu bir ömür dilerim.


10.05.2013

Emel ÖZDEMİR
Eğitimci yazar
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×