Neler yeni

Bağlanma ve Ayrılık Anksiyetesi

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1

Bağlanma ve Ayrılık Anksiyetesi

İngiliz Psikiyatr J. Bowlby'nin bağlanma kuramına göre bağ kurma beş içgüdüsel tepki aracılığıyla oluşur.

Bu içgüdüsel tepkiler,

Emme
Gülümseme
Tutunma /Sarılma
Ağlama
İzleme

Bağlanmanın gerçekleşebilmesi için sıcaklık ,yakınlık ve süreklilik özellikleri taşıyan, doğrudan ilişkinin kurulması gereklidir . Ayrıca kurulan bu ilişkiden hem anne hem de bebek haz almalıdır.

Bağlanma kuramının süreçleri;

Doğumdan üç aya kadar

Bebekler beş altı haftalıktan itibaren gülmeye başlarlar, bu sosyal gülmedir ve etrafındaki insan yüzlerine gülümsemek bebeği mutlu eder ancak bu dönemde henüz kişi tercihi yoktur . Bu ancak üçüncü aydan sonra mümkün olabilir.

Oluşmakta olan bağlanma üç altı ay arası

Bebek bu dönemde artık sosyal tepkiler vermeye başlar, bebeğin ihtiyaç ve tepkilerine en hızlı ve etkili cevap veren kişiye en kuvvetli bağlanmayı gerçekleştirir. Bağlanmanın tam anlamıyla gerçekleşmesi için altı ayın tamamlanması gerekir.

Kesin bağlanma dönemi altı aydan üç yaşa kadar

Bebekler anne odayı terk edince ağlamaya başlar ayrılma kaygısı sergilerler.bu dönemde bu çok normal ve sağlıklı bir tepkidir. Ayrı kalınan süre çok uzun olursa bebekte annede bundan rahatsızlık duyar.

Karşılıklı ilişkiler dönemi 3 yaşından çocukluğun sonuna kadar.

iki yaşında anne ya da babanın komşuya gidip süt alması bebeklere anlamsız gelir, bebek sadece onlarla gitmek ister. Üç yaşındakiler anne ve babanın yokluğunun nedenini anlayabilir ve onların yokluğunda neler yaptıklarını gözünde canlandırabilirler.

Çocuğun üç yaşından sonra şiddetli ayrılık anksiyetesi yaşaması muhtemel yanlış anne baba tutumları sergilenmesi ya da anne ve babayla güvenli bağlanmanın gerçekleşememesi durumunda ortaya çıkar. Üç yaşında olan bir çocuk artık anne ve babasının odayı ve ortamı terkettiğinde kaygılansa da onların geri geleceğini bilir ve yokluğunda kendini oyalayabilir.Gelişimsel olarak anne babadan ayrı olarak vakit geçirebilir. Okul öncesi eğitimine başlamanın da en uygun dönemi üç yaş sonrasıdır. Çocuk artık anne ve babadan ayrı kalabilmektedir.Çocuğunuz üç yaşını tamamlamış olmasına rağmen haftalarca okuluna alışamıyor ve ayrılık kaygısı yaşıyor ise mutlaka bir uzmana danışmalısınız.

Uzm. Psk. Ceyda Cecan Karakuş

Kaynak: Ekol Psikolojik ve Pedagojik Danmanlk ve Eitim Merkezi
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×