Neler yeni

Bank Street Yaklaşımı Temel İlkeleri

Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
994
Beğeniler
3
#1
* Gelişim dinamik bir süreçtir. Basitten karmaşığa doğru ilerler. Bireyin yaşı ilerledikçe farklı deneyimler kazanmaya ve bu deneyimleri çeşitli yollarla bütünleştirmeye başlar.
* Her bireyin izlediği tek bir gelişim süreci yoktur. Herkes farklı şekillerde öğrenir ve öğrenmenin birçok değişik yolu vardır.

* İnsanların belli bir döneme kadar edindği deneyimler bir kenara atılamaz ve öğrenmenin sağlanabilmesi için en alt düzeyden en üst düzeye doğru gidilmesi gereklidir.
* Gelişim süreci bazen durağan bazen de çok hareketli olabilir. Bu nedenle yetişkin/öğretmen çocuğa olabildiğince destek ve rehberlik sağlamalı, yardım etme ve kendi başına yapmasını cesaretlendirme arasındaki dengeyi iyi kurmalıdır.
* Çocukların kendi algılamaları ve deneyimleri, diğer kişiler ve nesneler ile kurdugu ilişkiler sonucunda oluşmaktadır. Bunun oluşabilmesi için de sürekli tekrar gereklidir.
* Büyüme uzlaşmayı gerektirir. Kendisiyle uzlaşan birey toplumla da uzlaşmayı öğrenecektir. Bu gelişim için gereklidir.

Bank Street gelişimsel etkileşim yaklaşımı Piaget, Erikson, Dewey ve Lucy Sprague Mitchell tarafından oluşturulmuştur. Buna göre;



Öğrenme,

Bir kerede farklı konular içermeli ve işbirlikçi gruplarda olmalıdır. Eğitim programlarında sosyal çalışmalara yer verilmelidir çünkü eğer çocuklar dış dünya hakkında öğrenir ve bunun hakkında çalışmalar yaparlarsa, ne ile karşılaşacaklarını daha iyi bilirler.

Bunu da yapmak için Bank Street yaklaşımı sosyal alanı kültürel antropoloji, tarih, politika, ekonomi ve coğrafya olarak beş bölüme ayırır. Sanat ve bilim eğitimi bu sosyal derslerle birlikte harmanlanır ve çocuklar etraflarındaki dünyayı tanımaya çalışır.

Bu yaklaşım çocukların ve yetişkinlerin her yaşta eğitimini kabullenen bir yaklaşımdır. Bireysel farklılıklar ve kişisel ihtiyaçlar göz önüne alındığı sürece her yaştan bireyin eğitilebileceğini savunur.

alıntı
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×