Neler yeni

Bir Yaş Çocuklarda Cinsel Gelişim

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
1 yaş çocuklarda cinsel gelişim

0-1 YAS ARASI DÖNEM

Bebek, annesi tarafindan emzirilirken ya da biberonla beslenirken, annesinin gögsü üzerinde sevkatle tutulmasi,annesinin kokusu ve güveni ona büyük bir haz verir. Bebekler,vermeye hazir ve muktedir olan birinden (anne veya anne yerine geçen kisiden) istediklerini alabilecekleri bir iliski gelistirmek ve anneleriyle rahatlik duygularini gelistirmek ihtiyacindadirlar. Devamli ve düzenli bakim, bebegin güven duygusunu gelistirir. Annenin kendisini hep seveceginden, hep isteyeceginden, onu hiç terk etmeyeceginden emin olma duygusu çocukta "temel güven"duygusunun temelini olusturur. Böylece çocuk önce kendisini devamli seven,koruyan anneye güvenir, sonra korundugu, sevildigi için kendi benligini sevilen, sevilmeye deger olarak hisseder. Eger bebegin ihtiyaçlari tutarli olarak karsilanmazsa bir güvensizlik duygusu gelistirebilir.

Bebek önceleri tanimadigi bir vücuda sahiptir. Ilk aylarda gerilim ya da haz duygulariyla biraz vücudunu hisseder. Baskasiyla iliski kurmaya baslayan vücudu onu mutlandirmaya baslar. Bebegin annesinden aldigi mutluluk duygusunun yanisira hissettigi baska mutluluklarda vardir. Örnegin doyan karnin verdigi haz, ilik banyo suyunun tene dokunmasindan ve cinsel bölgelerden yayilan haz gibi. Bebekteki dogustan varolan emme zevki, cinsel içgüdünün ilk asamasidir. Güçlü agiz ve tensel temas iliskisi, bebege sicaklik ve güven duygusu asilar. Çevresindeki insanlara inanmaya baslar ve böyle yasamasi için gerekli olan cesareti gelisir. Emzik de bebek için emzirilme süresinin disinda yalnizca zevk duymasini saglayan bir araç degildir. Memeden kesilme döneminde bebege kolaylik saglar. 5. ve 6. Aylara dogru kasikla beslenme yoluyla olusan anne-çocuk iliskisi artik yeni bir asamaya girer.

Dogumdan sonraki birinci yilda, bebegin ilk cinsel uyarilari, yikanma ve altinin degistirilmesi sirasinda ortaya çikar. Bebek bezinin genital bölgedeki baski ve hareketi, bebegin hoslandigi haz verici duyumsamalardir. Bebek el ve kol hareketlerini daha iyi kontrol edebilecek kadar biraz daha büyüyünce, tesadüfen cinsel organlarina dokunabilir ve haz verici bir duygunun yeniden yasamasini istemek çok dogal ve insana özgü oldugundan ,bebek yeniden cinsel organlarina dokunmaya çalisir. Erkek bebekler penislerini çekistirirler, fakat kiz bebekler cinsel organlarinin gizli olmasi sebebiyle dokunmakta daha güçlük çekerler, bu sebeple kiz bebeklerde cinsel organlarina dokunma daha az görülür. Bazi ana-babalar, bu cinsel ilgiden rahatsiz olur ve bunun anormal oldugundan endiselenirler. Oysa bebeklerin bu davranisi tümüyle dogal, normal ve sagliklidir.

.Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×