Neler yeni

Çocuğa Uygun Sporu Seçmek

Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
400
Beğeniler
1
#1


Çocuğa uygun sporu seçmek, gelişimi açısından büyük önem taşıyor. Öncelikle erken yaşta spora başlamanın pek çok avantajı oluyor. Bunların arasında en önemlisi çocuğa düzenli spor yapma alışkanlığının kazandırılması.

Fiziksel aktivite; durağan yaşam ve obezitenin yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesinde önemli rol oynuyor. Ayrıca; kas-iskelet sistemi gelişimini olumlu yönde destekliyor. Bunlara ek olarak çocuğun sosyalleşmesine yardımcı oluyor, özgüvenini artırıyor. Tüm bu nedenlerle, çocuğun yaşına uygun sporu seçmek önemli.

Yüzme tüm yaşlar için uygun bir spor olmakla birlikte, futbol ve basketbol gibi sporlar çocukların koordinasyonlarının yeterli duruma geldiği 6 yaş ve sonrası için uygun oluyor. Zıplama gerektiren voleybol ve basketbol sporları, boy uzamasına katkıda bulunacağı için çocukların bu tür sporlara özendirilmesi önemli.

Tabii ki bunlar için kesin olarak bir kural koymak mümkün olmuyor ve çocuğun kendi istekleri doğrultusunda bir spora yönlendirilmesi önemli oluyor. Şunu da unutmamak gerekir ki, sporun etkisi sadece fiziksel değil aynı zamanda ruhsal ve ekip çalışmasına yatkın bireylerin gelişmesine yardımcı oluyor.

Çocuğa uygun sporu seçmek


Sağlıklı bir fizik için spor şart!


Çocukların spor yapmasına engel teşkil edebilecek durumlar arasında kalp-akciğer hastalıkları, metabolik hastalıklar ve bazı ortopedik rahatsızlıklar sayılabiliyor. Çocukların hızlı büyüme döneminde kasların kemiklere yapıştığı bölgelerde, aşırı spor aktivitesine bağlı ağrılar ortaya çıkabiliyor. Bu durumda aktivitelere düşük seviyelerde başlanmalı ve yoğunluğu kademeli olarak artırılmalı. Aşırı spor aktivitelerinden sonra bazen çocuklarda, topuk ve diz ağrısı olabiliyor. Spora başladıktan sonra kemik ve eklem ağrısı olan çocukların değerlendirilmesi pediatrik ortopedist tarafından yapılması en sağlıklısı oluyor.

Ayrıca, uzmanlar tarafından sene içerisinde düzenli spor yapan çocuklar ile yaz okulunda spora başlayacak çocukların farklı gruplarda yer alması öneriliyor.

Sporda karşılaşılabilecek kazalar


Yaz okullarında gelişebilecek spor kazaları arasında en önemlileri kas-iskelet sistemi yaralanmaları, düşmeler ve suda meydana gelebilecek kazalar oluyor. Gerekli fiziksel önlemlerin alınmasının yanı sıra, çocuklara olası yaralanmalara karşı eğitim verilmesi faydalı oluyor. Çocuk yaptığı spora uygun kıyafetler giymeli. Bisiklet kullanan çocuklar mutlaka kask takmalılar. Havuz derinliği ve çevre düzenlemesi çocukların düşmesini engelleyecek şekilde yapılmalı. Gerekli durumlarda, uygun müdahaleleri yapabilecek sağlık personelinin de bulunması gerekiyor.

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Muharrem İnan

-alıntıdır.-
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×