Neler yeni

Çocuğunuzun Dil Gelişimine Fayda Sağlayacak Ebeveynlik İpuçları

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
Çocuğunuzun Dil Gelişimine Fayda Sağlayacak Ebeveynlik İpuçları

• Çocuğunuzun bir kelime hamlesi sizin deneyim kazandırmış olsanız dahi muhtemelen kontrol edebileceğiniz bir şey değildir. Birçok çocuk bu hamlelerle, ancak hala normal konuşmayı öğrenebilmektedir.
• Araştırmada, anne-baba ve bakıcıların bir çocuğun kelime öğrenmesinde çok önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. En az iki çalışmada, çocuklarına sürekli nesne tanıtan anne-babaların çocuklarının daha zengin bir kelime hazinesine sahip olduklarını göstermiştir. Çocuğun çevresindeki kişi sayısı çoğaldıkça, kelime hazinesinin de genişlediği fark edilmiştir. Burada kişilerin çokluğu değil, çocuğun çevresindeki kişilerin çocuğa sürekli nesne tanıtma, gösterme, anlatma becerilerinin katkısının daha fazla olduğundandır.
Bunu akılda tutarak, aşağıdakileri deneyin:
• Çocuğunuzla sık sık konuşun. Bir resimde gördüğü kedileri, topları ve elmaları ve benzerini işaret ederek o nesnenin adını söyleyin. Yakın çevresinde gördüğü hayvanların sesini taklit edin, etmesini sağlayın. Gün boyunca ne yaptığınız hakkında konuşun. Çocuğunuza içinde basit resimlerin bulunduğu kitaplar alıp, okuyun. Daha sonraki bir gün resmi işaret ederek; ‘’bu ne?’’, diye sorun. Hemen cevap alamazsanız, siz o nesnenin adını ona söyleyin.
• Çocukların kullandıkları yeni kelimeleri ilk başta doğru sesi çıkartamıyor olabilirler. Hemen bunları düzeltmeniz gerekir gibi hissetmeyin. Bunu söyledikten sonraki zaman dilimlerinde kelimeyi tekrar tekrar duyması onun doğru öğrenmesini destekleyecektir.
• Gün boyunca nesnelere ve olaylara ayrıntıları ekleyerek bir çocuğunuzun kelime hazinesinin gelişimine yardım edin. Örneğin; çocuk 'top' diyor, 'Evet, bu bir top, diyebilirsiniz. Çocuk, söylediği sözcüğün anlam olayını gösterdiği nesne ile bütünlük kurarak doğruluğunu sizden alacaktır. Ardından: 'Bu bir kırmızı top’’. ‘’Bu büyük kırmızı bir top’’ .
• Çocuğunuzla detaylı konuşmaktan korkmayın. Aksine, sıfatları kullanmanız onun dilini kullanırken kavram gelişimine de katkı sağlayacaktır.
• Konuşmaktan bıktınız mı? Okumaya çalışın. Bebeğiniz kendisini gün-gün öğrendiği kelimelerle size dilini teşhir ederken, çocuğunuzun yeni kelimeler öğrenmesini garanti edemez, ancak yardımcı olabilirsiniz. Okunan kitabı dinlerken resimlerinden takip etmek, onun öğrendiği yeni sözcüklerini pekiştirecektir. Kitap okurken çocuğunuza yakın olmak, sizin için de eğlenceli bir yolu olabilir. Böylece çocuğunuzla etkili zaman geçirebilirsiniz. İlk seçeceğiniz kitaplar banyo kitabı denilen karton, hareketli, az yazılı, bol resimli ve renkli ancak gölgelenmemiş resimler olmalıdır. Bu kitapların içeriği; meyveler, sebzeler, taşıtlar, hayvanlar, oyuncaklar, çiçekler olmalı, ‘’bu nedir?’’, sorusuna yanıt verebileceği çeşitlilikte olmalıdır. Hayvanları ya da taşıtları konu alan bazı karton kitaplar sesli olarak düzenlenmiştir. Bu türden kitaplar onun seslerle nesneler arasında bağlantı kurmasına da olanak sağlayacaktır.
• Çocuğunuzun çok daha fazla kelimeyi öğrenmesi ve anlaması gerektiğini unutmayın.
• Küçük çocuklar sessiz konuşmaz, şakırlar, yüksek perdeli bir şekilde ses çıkarmaktan hoşlanırlar.
• Dil öğrenmek inanılmaz bir başarıdır. Yeni bir deyişle çocukların öğrenmesini kutlayın!
• Kendisi gibi sözlükler de de büyüme söz konusu olduğunda, çocuk değişir, bu yüzden çocuğunuzun belli bir yaşa göre bazı şeyleri söylediğini beklemek akıllıca olduğunu unutmayın. Bir süre sonra, çocuğunuzun, kelimeleri ve cümleleri bir araya koyarak, düşüncelerini, duygularını ve hayallerini paylaşmak için yeni yollarla sunan bir birey olacak.

Dış kaynaktan alıntıdır.

Çeviri: Emel ÖZDEMİR
21.10.2011
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×