Neler yeni

Çocuklarda İnatçılık

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Çocuklarda İnatçılık

2-4 yaş arası çocuklarda inatçılık dönemidir. İnatçılığın yoğun olarak görüldüğü 2,5 yaşları çocuk gelişimindeki zorlu dönemlerden biridir. İnatçılık aslında bu yaşlardaki çocuğun duygusal gelişiminin bir sonucudur ve normaldir. Çocuk “ben” duygusunun, anneden ayrılma ve özgür olma bilincinin gelişiminden kaynaklanan bir inatçılık geliştirir. Ancak bu dönemlerdeki inat, çocuk ve anne-baba arasında çok şiddetli bir inatlaşmaya dönüşebilir ve anne-babaları huzursuz ve çaresiz bir duruma sokabilir. Bu sebeple bu yaşlardaki çocuklarda görülen inat anne-babaların sıklıkla dile getirdiği ve danıştığı konulardan biridir.
Bazı çocuklar inatçılığı şiddetli bir biçimde yaşarlar, bazıları ise daha hafif, belli belirsiz geçirirler. Anne-babaların yapacağı en iyi iş çocuğa karşı aşırı ısrarcı olmamaktır.(Ataç, 1991). Anne-babaların yaptığı en büyük hatalardan biri ise çocuklarıyla inatlaşmalarıdır. Şayet çocuğunuzla inatlaşırsanız çocuğun inadını arttırmış olursunuz. Dünyayı tanımaya çalışan ve etrafında olanları anlamlandırma krizi yaşayan çocuğun bu dönemde yardımınıza ve anlayışınıza ihtiyacı vardır. İnatçılık varlığını kabul ettirme isteğinden kaynaklandığı için neden böyle davrandığını sormak işe yarayabilir. Gösterdiği neden saçma da olsa onu dinlemelisiniz. Sürekli konuşmanız çok faydalıdır; çocuğa duygularınızı anlatarak sakin ve şefkatli bir ses tonu kullanmaya çalışın. İnatçılığı yenmek için çocuklarla doğru iletişim kurmak çok önemlidir. Çocuğun duygularına saygı duymak, empatiyle yaklaşmak, duygularını ifade etmesine yardım etmek çok yararlı olacaktır. Bu nedenle anne- babanın istenmeyen davranış konusunda bıkmadan usanmadan açıklayıcı olması ve kararlı davranması gerekmektedir.
Çocuğun inadının bir seviyesi vardır, bazen henüz daha çok ileri gitmemiştir. Eğer böyleyse ikna etmeyi deneyebilirsiniz. Çocuğun inadıyla çatışmaya girmek de onu tamamen kendi haline bırakmak da olumsuz etki yapar. İnat ve çatışma çağında çocukla ortak bir noktada buluşmak için onun anlayabileceği açıklamalar yapılmalıdır (Ataç, 1991). Sizin de çözüm bulamadığınız durumlarda çocuğun ilgisini başka yöne çekmeyi, dikkatini dağıtmayı deneyin, bunun için ilgi duyduğu şeyleri keşfetmelisiniz. Bazen size artı bir iş çıkacak olsa bile onun dikkatini çekecek yeni şeylere yönlendirebilirsiniz. Ayrıca çocuğun yaptığı planlara arada bir göz yumulduğu zaman “ben yapabiliyorum” duygusu çocuğun kendine güvenini ve inancını daha kolay geliştirir. Hangi isteklerini neden yapamayacağınızı sakin ve sevecen bir ses tonuyla anlatın. “Onunla oynamana izin veremem, çünkü senin zarar görmeni istemiyorum. Kırılırsa her yer cam parçası olur, senin bir yerine batarsa çok üzülürüm” gibi. Bir de, çocukların yaptıkları şeyden vazgeçmeleri için yapma etme şeklinde -me -ma eki içeren fillerle uyarılmaları, o işlerden vazgeçmeleri için değil, tam tersi yapmaları için pekiştirme görevi yapabilir. Onunla oynama demek yerine, gel şununla oyna, gel buna bak gibi farklı alternatifler göstermek gerekir. Ailelerin yaptığı en büyük hatalardan biri böyle durumlarda çocukların inatlaşmalarını kişisel algılamaktır. Aileler “bana inat yapıyor, benimle inatlaşıyor” derler. Çocuğun ne anneye ne de başkasına garezi yoktur. Olayı kişiselleştirmeniz yanlış yorumladığınız için çözümden uzaklaşmanıza sebep olur. Ayrıca böyle düşünmeniz ve çocuğa da söylemeniz, çocuğun kendisini suçlu hissetmesine sebep olur ve davranışını daha çok yapar. “Çok inat, benimle inatlaşıyor” gibi cümleleri çocuğun yanında kullanılmamalıdır. Çocuğa da “ne inatsın” vs. cümleler söylenilmemelidir.
Sonuç olarak, çocuğa inatçı dememelisiniz. Kendi kafanızda da ay bu çocuk ne inat diye bir imaj geliştirip bunu başkalarıyla paylaşırsanız çocuğun inatçılığını desteklemiş olursunuz. Dikkat dağıtma yöntemi üzerinde uzmanlaşmaya çalışıp olayı eğlenceye vurarak atlatmaya çalışın. Çocuk canı sıkıldığı için inatlaşır, çocuğu eğlendirin, kendiniz de eğlenirsiniz.

Klinik Psikolog Şafak Çakmak Yeşilmen

Kaynak: Ekol Psikolojik ve Pedagojik Danmanlk ve Eitim Merkezi
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×