Neler yeni

Dysarthrophonie - Dysarthrie - Dizartri

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Nedir?

Serebellar (beyinciğe ait) disfonksiyon (fonksiyon bozukluğu) ya da primer motor disfonksiyona bağlı konuşma bozukluğudur; hasta peltek konuşur. Serebellar bozukluklar konuşmada ritm bozukluğu yaratır; motor disfonksiyonda ise, telaffuz anormallikleri meydana gelir. Uyanık , farkında , dizartik hastalar kendilerine söyletilmek istenen sözcükleri farklı bir şekilde söylerler. Peltek konuşma


Belirtileri Nelerdir?

Parkinsonizm: Ileri yaslarda sinirlerin etkilenmesiyle ortaya çikan titreme hizli yürüme seklinde ortaya çikan hastaliktir,
Tümörler,
Dil ve Damak Paralizileri,
Antikonvülsif ve alkol zehirlenmeleri,
Dil ve dudak çevresini tutan miyapatilerde,
Serebellum hastaliklarinda,
Genellikle sinirlerin etkilendigi rahatsizliklarda görülür.


Nasıl Tanı Konur?

Pramidal Dizartri: I. Nöron hastaliklarinda görülür. Dil ve dudak hareketleri sinirlidir. Özellikle p,t,d,b harfleri söylenemez.
Eksramidal Dizartri: Konusma monoton ve vurgusuzdur. Çogu kez konusma ani baslar ve ani biter. Bazen son sözcükler veya harfler tekrarlanabilir, buna palilali denir.

Serebeller Dizartri: Konusma ve solunum kaslarindaki sinerji yetersizligine baglidir. Düzensiz, vurgunun yanlis yerlerde yapildigi ve patlayici nitelikte tanimlanan sarhos konusmasi seklindedir
II. Moto-Nöron Tipi Dizartri: Konusma bütünüyle tutulmamis olsa bile, tek tek sözcükler veya seslerin söylenmesi güçlük yaratir.
Kas Hastaliklarinda Dizartri: konusma kaslari tutulmussa, konusma ilerledikçe sesin tonunu düstügü ve girtlaktan konusmaya dönüstügü görülür.


Diğer:

Dizartri- Afazi Ayrimi
Dizartri hangi biçimiyle karsimiza çikarsa çiksin bir konusma bozuklugudur. Konusmanin ortaya konmasindaki mekanizmalarin bozuklugunu gösterir ve o mekanizmanin özel adiyla anilir. Bunlar:
1. Pramidal Dizartri
2. Eksramidal Dizartri
3. Seraballar Dizartri
4. 2. Moto-Nöron Tipi Dizartri
5. Kas Hastaliklarinda Dizartri

Bu tip dizartrilerde sorun degisik kökenli de olsa konusmanin ortaya konusunun kontrolüyle ilgilidir. Diger lisan fonksiyonlari etkilenme göstermemistir. Fakat, dizartrinin afaziyle birlikte görülebilecegi de unutulmamalidir. Burada afazi, tutuk ya da akici olabilir. Diazartri yüzün bir tarafinin alt bölümünün kaslarini çalistiran sinir yollarinin etkilenmesiyle ortaya çikar.

Kaynak: Untitled Document
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×