Neler yeni

Egzersizin Önemi

Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
400
Beğeniler
1
#1
Egzersizin Önemi

Egzersiz yapmak kişinin kendini iyi hissetmesini sağlar ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Egzersiz, HIV enfeksiyonunun ve ilaçlarının yan etkinlerinden korunmaya yardımcı olur.

Egzersiz Yapmanın Yararları

Kas yoğunluğunu arttırarak, kas erimesini engeller.
Spor yapanların akciğerleri daha genişler ve akciğerde bakterilerin toplanmasını engeller.
CD4'lerin düşmesini önlemeye yardımcı olur.
Kemik yoğunluğunu arttırarak, kemik erimesini engeller.
Karın bölgesindeki yağlanmayı önler.
İştahı açar.
Uyku kalitesini arttırır.
Kan şekerini dengelemeye yardımcı olur.
Hücrelerin yenilenmesine yardımcı olur. Daha dinç olunur ve enfekiyon oluşumu engeller.Terle birlikte toksinlerin atılmasını sağlar.

Egzersiz Yapmanın Riskleri


Egzersiz ile birlikte vücudunuz su kaybına uğrar. Yeterli miktarda sıvı alınmaması durumunda vücut sıvı seviyeniz düşebilir. Su kaybınız için bol su tavsiye edilir.
Çok fazla egzersiz yapmak yağsız vücut kitlesinin düşmesine neden olabilir.
Egzersiz esnasında yanlış hareketler yapmak kendinizi yaralamanıza neden olabilir.
Kalp hastalığı olanların da doktor önerisi ile egzersiz yapmasında fayda vardır.

HIV'le Yaşayanlar için Egzersiz Kılavuzu

Normal bir egzersiz programı yiyeceklerinizin kasa çevrilmesinde yardımcı olur. Acele etmeyin ve egzersizi gündelik aktivitelerinizin bir parçası haline getirin.
Eğer kendinizi yeterince güçlü hissetmiyor ve spora başlamak istiyorsanız, haftada 3 kez 10 ar dakika veya günde 5 er dakika ile başlayabilirsiniz. Kendinizi daha iyi hissettikçe egzersiz programınızı arttırabilirsiniz.
HIV pozitifler tıpkı HIV negatifler gibi egzersiz ile vücutlarını güçlendirebilirler. Ancak HIV ile yaşayanlar yorgunluk nedeniyle egzersiz programlarını sürdürmekte güçlük çekebilirler.
Kendinizi iyi hissettiğiniz bi dönemde egzersiz yapmaya başlayın. Spora erken başlamak HIV semptomlarının ortaya çıkmasını engellemenize yardımcı olur.
Kendi fiziksel durumunuza bağlı olarak egzersiz programı hazırlamanız önemlidir.

Egzersiz ve Beslenme

Egzersiz yaparken yeterli miktarda sıvı tüketilmesi gerekmektedir. İçeceğiniz ekstra su ile kaybettiğiniz sıvıyı telafi edebiliriniz. Çay, kahve,kola ve alkol aslında vücudunuzdaki sıvı miktarını düşürdüğünü unutmayın.
Yeterli beslenme de önemlidir. Artan aktiviteye bağlı kilo kaybını önlemek için kalorili gıdaların tüketimi önerilir.
Egzersiz yaparken bir şey yemeyin Yemekten 2 saat sonra egzersize başlanmalıdır. Bir sonraki öğününüzü de egzersizden 1 saat sonra tüketebilirsiniz.

Egzersiz Seçimi

Hoşlandığınız egzersizi seçin.
Hoşlandığınız bir egzersizi yapmak programınızı sürdürmek için size cesaret verecektir. Tek bir aktiviteye bağlı kalmayın, motivasyonunuzu korumak için aktiviteleri değiştirebilir, çeşitlendirebilirsiniz.
Formunuz yerinde ise rekabete dayalı spor aktivitelerine katılabilirsiniz. Takım oyunlarında yer almak diğer sporculara HIV bulaşma riski taşımaz.
Spor sırasında yaralanmaya bağlı kanama başlarsa HIV'in bulaşma riski çok düşüktür. Bu durumda oyundan çıkmalı ve oyuna dönmeden önce yaranızı kapattırmalısınız.

Ağırlık Çalışma

Ağırlık kaldırma HIV enfeksiyonu ya da yaşlanmaya bağlı olarak azalabilen yağsız vücut kitlesinin artması için en iyi yollardan biridir. Ağırlık kaldırma egzersizine eşlik edecek 30 dakikalık kardiyovasküler egzersiz de vücut bileşimini geliştirmeye, kan yağlarının ve şekerinin düşük kalmasına yardımcı olur. Kardiyovasküler egzersiz en az 30 dakika boyunca pek çok kas grubunun sürekli olarak çalıştırılması anlamına gelir.Tempolu yürüyüş, koşu, bisiklete binmek, yüzmek kardiyovasküler egzersizlere örnek gösterilebilir.

Son Söz

Spor yapmak; gün içinde rahat çalışmanıza, vücudun kuvvetlenmesine ve böylelikle daha geç yorulmaya imkan sağlar. Hücrelerin yenilenmesine, toksinlerin atılmasına, vücutta yeni damarlar oluşmasına ve böylece enfeksiyonlara karşı daha dirençli olunmasına yardımcı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×