Neler yeni

El ve Ayaklarınız Yazın Bile Üşüyorsa Bu makaleyi Okumalısınız.

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
El ve Ayaklarınız Yazın Bile Üşüyorsa Bu makaleyi Okumalısınız

üşümek
el ayak üşümesi
kansızlık
anemi
dolaşım bozukluğu



Atardamarlarda sabit kasılmalara bağlı olarak ortaya çıkan kan akımındaki azalmaya dolaşım bozukluğu denir. Belirtileri nelerdir?

El ve ayaklarınız yaz-kış bir türlü ısınmıyor, yaz-kış soğuk, buz gibi ve ağustos ayında bile ayaklarınızı ısıtmak için kışlık çoraplar mı giyiyorsunuz?

Tansiyonunuz hep düşük oluyor ve 10-11 üstüne çıkmıyor. Sabahları yataktan kalkarken gözünüzün önünde kararmalar oluyor mu?

Durup dururken gözlerinizin önünde ışık parlamaları, yanıp sönen ışıklar, kırık çizgiler görüyor musunuz?

Eğer bu bahsedilenleri yaşıyorsanız siz de dolaşım bozukluğu olabilir.

Bu hastalıkta damarlarda kalıcı değişiklikler veya damar içinde daralmalar olmaz sadece kaslarda büzülmeler görülür. Bununla birlikte bu bozukluk uzun sure devam edecek olursa değişiklikler kalıcı hale gelebilir.

Atardamarların çevresindeki kasların büzülmesine bağlı olarak dolaşım bozukluğu ortaya çıkmaktadır. Bu kasılmaya bağlı olarak damarlarda kan akımı yavaşlar. Günlük hayatımızda çevredeki değişikliklere bağlı olarak herkeste ve her gün normal olarak kan damarlarında bu daralmalar, genişlemeler olmaktadır. Bununla birlikte bazı kişilerde kan damarları en küçük bir olayda ve hatta normal durumlarda bile daralmaktadır.

Dolaşım bozukluğu sebebi nedir?

Dolaşım sistemindeki bütün dokular (atar damarlar, kılcal damarlar ve toplar damarlar) beynimizdeki dolaşım merkezi tarafından kontrol edilmektedir. Dolaşım merkezi sempatik sistem dediğimiz sinir sistemi aracılığıyla damarları kontrol etmektedir. Bu sistemin etkin olduğu kişilerde damarlarda büzülmeler daha belirgin olmaktadır.

El ve ayaklar neden ısınmıyor?

Dolaşım merkezinin etkinliği kişiden kişiye değişmektedir. Bazı kişilerde bu merkezin aktivitesi düşük olmakta ve buna bağlı olarak damarlar gevşek durmakta ve el-ayak genel olarak sıcak ve kuru olmaktadır. Dolaşım merkezinin aktif olduğu durumlarda ise eller ayaklar soğuk olmaktadır. Damarların gevşeyip daralmasının kontrol edildiği dokular en fazla el ve ayaklarda bulunmaktadır. Bu nedenle dolaşım bozukluğu belirtileri en fazla el ve ayaklarda görülüyor.

Op. Dr. M. Erman Emre
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×