Neler yeni

Facebook Veli Grubu Oluşturmanın Yararları

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
Facebook Veli Grubu Oluşturmanın Yararları

facebook grubu
facebook veli grubu
facebook bireysel grup
grup oluşturma
öğretmenler bölümü
kendimizi geliştirelim


Sevgili Arkadaşlar; Her zaman gelişen teknolojiye ayak uydurmak gerektiğini savunurum. Öğretmen arkadaşlarımızdan sibel5206'nın önceokulöncesinde açtığı konu, benim uzun süredir düşündüğüm ve sizlerle paylaşmayı istediğim bir konudur.

Eminim bu konu birçok arkadaşımıza ışık tutacaktır.


Öğretmenliğim boyunca okulda yaptıklarımızla ilgili her an fotoğraflar, videolar çektim. Sonra her gün bunları bilgisayarıma aktardım. Her çocuğum için ayrı bir dosya açıp, o çocuğa ait fotoğrafları arşivledim. Bununla da kalmadım ppt sunumlar hazırladım, sonra anneler gününde move macer ile andaç hazırladım. Sene ortasında ve sene sonunda her çocuğum için her yıl CD yaparak ellerine verdim. Takdir edersiniz ki oldukça zamanımı almadı, değil. Ama zevkle yapılan hiçbir iş zor değildir.

Her gün ders bitiminde velilerimle çocukları hakkında bilgiler verip, gelişimlerini tamamlamaları için neler yapmaları gerektiğini gerek anlattım, gerekse her hafta sonu istek haber mektupları ile velilere bilgilendirme yazıları dağıttım.

Bütün bunlar hem kağıt israfına neden oldu, hem zaman, hem iş gücü kaybına...

Biliyorum ki bütün bunları birçoğunuz elindeki imkanları değerlendirerek yapıyordur.

Neyse artık sadede geleyim.

Sizlere bütün bunları yarıya indirecek bir önerim var.

Facebook veli grubu oluşturmanız.

Ancak dikkat etmeniz gereken bazı noktalara değinmem gerek. Yoksa size fayda yerine zarar verebilir.

İşlem Basamakları:

1. Okul Müdürünüzle yapmak istediğiniz çalışmayı, yararlarını anlatınız.
2. Velileriniz ile veli toplantısı yaparak facebook grubu kurma fikrini paylaşınız.
3. Aynı toplantıda velilerinize facebook paylaşım ile ilgili bir izin kağıdı 'dilekçe' imzalatınız. Bu dilekçede seçenek bulunsun. Bütün sınıfınızın grubuna açık mı olsun, bireysel mi olsun, diye. Telif hakkı nedeni ile bu çok gerekli. Bunlar gelebilecek olumsuz sesler için sizin güvenceniz niteliğinde olacaktır. Sonucu değerlendirin, çoğunluk bireysel isteyecektir. Siz de hiç tereddüt etmeden her çocuk için ayrı bir grup oluşturun. Bu grup; sadece siz ve o çocuğun anne-babasına özel olsun.Özel grup kurduğunuzda hangi velinin gruba baktığını görebileceğiniz gibi, özel durumu olan çocuğun özelini, özel grubunda paylaşmanız ''gizlilik ilkesi'' açısından yararlıdır.

4. Grup, asla herkese açık olmamalı.

5. Bireysel grup; gelecekte de bu çocuklarınızı görebilme, kaybetmeme, onlarla temas kurma olanağı sağlayacaktır.

6. Bu grup; yıl içinde yapılanların CD şeklinde hazırlama gibi vakit alan bir uygulamanın da önüne geçecektir. İsteyen veli buradan alır, ister fotoğrafı bastırır, ister CD yapar. :)

7. Bu oluşturduğunuz 'kişiye özel' grupların içine işlenebilir gelişim formları yerleştirebilirsiniz. Böylece ''yemeğini yedi mi, hastaydı, kustu mu?, oynadı mı?, gibi soruların da yanıtlarına bakabilirler. Üstelik sözel değil, yazı olacağı için siz de bir çeşit kısa not formu tutmuş olacaksınız. Unutma % 'niz '0' olacaktır.:)

8. Bir başka kolaylığı ise; PC rahatlığı olan 'kopyala-yapıştır' yöntemi olacaktır.:)

9. İlk veli toplantınızda facebook saati belirleyiniz. Bunun dışındaki saatlerde veliden gelebilecek sorulara yanıt veremeyeceğinizi, sizin de okul dışında bir özel hayatınız olduğunu velilerinize belirtiniz.

10. Bireysel grup dışında bir de bütün sınıf velilerinin bir arada olacağı bir grup kurunuz. Bu gruptaki amacınıza; 'bu grup sadece bilgi paylaşımı ve duyurular içindir. ' ibaresini yazınız. Bilgilendirme yazılarınızı, günlük isteklerinizi (pul, boncuk,taş, ayna) ne gerekiyorsa buradan paylaşınız. Hatta güne ait kavramları, kazanım ve göstergelerini, öğrenilen / öğrenilecek kelimeleri paylaşınız. Bunu isterseniz bir haftalık olarak planlayabilirsiniz.

11.Eğer ortak grup kurmayı da düşünüyorsanız; Veliye imzalatacağınız dilekçede şu ibare de yer alsın. ''....sınıfı ortak grubundaki paylaşımlarımız çocuğumun aldığı eğitim, öğretmenin benden beklentileri ve bilgilendirme yazılarını oluşturacağından burada asla çocuğum / başka çocuklar ile ilgili yorum yapmayacağımı .........tahahüt ederim.''

*** Özel okulda çalışan öğretmen arkadaşlarımızın çoğunluğu 'günlük defteri', tutuyor. Bu defterde çizelgeler bulunur. Rutün etkinliklere çocuğun katılım durumu ile o güne özel veliden beklentiler kaydedilir. Bu defter zaman bulunamadığından çalakalem doldurulup her gün veliye gönderilir. Veli bu deftere her gün bakar. Öğretmen birşey yazmamışsa 'benim çocuğumla ilgilenmiyor', mesajı alır. Aynı durum veli için de geçerlidir. 'veli yazdıklarımı okumamış', diye yorumlanır. Oysa alakası yoktur.:)


İşte size sınıf eğitim saatinizden çalmadan veliye ulaşma yolu.

Başarılar dilerim.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×