Neler yeni

Gazete Okuyalım-Dağınık Çocuk (Isındırıcı ve Esas Çalışma)

Meltem Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
19 Eyl 2011
Mesajlar
1,090
Beğeniler
4
#1
ISINDIRICI ÇALIMA
ETKİNLİK ADI: Gazete Okuyalım (Düzenli-Düzensiz)
DA Amaç 4. Kendini sözel olarak ifade edebilme Kazanım 7.Duygu, düşünce ve hayallerini yaratıcı yollarla açıklar.
MATERYAL:--- YAŞ: 5-6
SÜREÇ: Tüm sınıf grup çalışması
Sınıfta düzenli ve düzensiz sıralar yapılır. Nerelerde sıraya girmemiz gerektiği hakkında konuşulur. Daha sonra öğretmen çocukları iki iki eşleştirir, arka arkaya sıraya dizer. Eşler el ele tutuşur. Çocuklar gazete sayfaları olur. Bir sayfadaki çocuk, resim; yanındaki çocuk haber olur. Resim olan çocuk, ne resmi olduğunu söyler.Diğer çocuk da o resimle ilgili haberi söyler. Haberleri vücut diliyle anlatmaları istenebilir. Diğer çocuklar haberin özelliğine göre (mutlu, üzücü vb.) yüz ifadelerini değiştirirler. Sayfalar çevrilir. Çevrilirken haberi okunan çocuklar kenara çekilir. Arkalarındaki çocuklara sıra gelir. Çalışmanın başındaki ve sonundaki sıraların hangisinin düzenli hangisinin düzensiz olduğu hakkında çocuklarla konuşulur. Hadi bu gazetemizi Alilerin evine götürelim denilerek hikaye ye giriş yapılır.

ESAS ÇALIŞMA:
SDA Amaç 13. Çevreyi estetik bakımdan düzenleyebilme Kazanım:1. Çevresinde gördüğü güzel / rahatsız edici durumları söyler.2. Çevre sorunları ile ilgili kendi yapabileceklerine örnek verir.
ETKİNLİK ADI:Dağınık Çocuk
MATERYAL:Çorap, kitap, tişört, pantolon, çocuk ve otobüs kuklası
Öğretmen ‘’Dağınık Çocuk’’ isimli hikayeyi kukla ile çocuklara anlatır:Ali adında bir çocuk varmış. Eşyalarını toplamaktan hiç hoşlanmazmış. Bir gün yerlerde atılı duran eşyalar, aralarında konuşuyorlarmış.-“Sen neden hala buradasın. Bu saatte okulda olman gerekmiyor mu?” diye sormuş ceket ders kitabına. Ders kitabı: “Evet, ama dağınık çocuk okula giderken beni aradı, bulamadı. Sonunda beni almadan gitti” dedi. Çorap:-“Ben tam üç gündür burada yatağın altında sıkışıp kaldım. Kimse beni görmüyor.” Dedi. Tişört:-“Ben tertemiz bir tişörttüm. Beni dolaptan çıkarttı sonra yere attı. Üstelik dağınık çocuk odada yürürken üstüme basıyor. Hem kirlendim, hem de buruştum.”-“Bir fikrim var” demiş pantolon. “Dağınık çocuk benim cebimde otobüs bileti unutmuş. Hep birlikte otobüse binip gidelim.”-“Evet” diye bağırmışlar. Hep birlikte yola çıkmışlar. Otobüs onları yemyeşil kırlara götürmüş. -“Ne kadar güzel bir yer burası? İyi ki yatak altlarında dolap kenarlarında beklemek yerine buradayız.”
Saklambaç oynamışlar, yerlerde yuvarlanmışlar. Tozlanıp çamurlandıklarına hiç aldırmıyorlarmış. Tekrar otobüse binip eve dönmüşler. Bütün eşyalar daha önce atılmış oldukları yerlere aynen uzanıp yorgunluktan uyuya kalmışlar.
Çocuk okuldan dönmüş (Çocuklara sizce Ali eve geldiğinde neler olmuş olabilir diye sorulur) Ali eşyalarının halini görünce:“Aman Allahım! Yerlerde bıraktım diye ne hale gelmişler.” Demiş.O günden sonra eşyalarını hep yerli yerinde tutmuş.İsteyen çocuklara roller verilir ve hikaye canlandırılır.
TARTIŞMA: Çocuklara Evde dağınık olan eşyalar, eşya rolündeyken neler yaptıkları ve hissettikleri sorulabilir.Eşyalarımızı neden düzenli tutmamız gerektiği ve dağınık olmasının zararları hakkında konuşulur.


Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×