Neler yeni

Köfter Kavurması

Katılım
9 Kas 2011
Mesajlar
28
Beğeniler
0
#1
Malzemeler:
1 Kg. Köfter
1 Bardak Su
1 Çay Bardağı Şeker
2 Yemek Kaşığı Tuzsuz Tereyağ
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
1 Su Bardağı İri Dövülmüş Ceviz
3-5 Adet Karanfil
1 Adet Kabuk Tarçın

Yapılışı :
Köfterler küçük küçük doğranır.1 Su Bardağı su ,1 çay bardağı toz şeker tarçın ve karanfiller ilave edilerek pişirilir.Suyunu çekince tarçın ve karanfiller içinden alınıp tuzsuz tereyağ ve zeytinyağı ilave edilir.İyice çevrilir. Servis tabağına alınarak iri dövülmüş cevizle sıcak servis yapılır.

NOT: Köfter yerine pestil,kuru kayısı,kuru incir de kullanılabilir.

NİĞDE'NİN MEŞHUR TATLILARINDAN BİRİSİDİR...


AFİYET OLSUNNNNNNNN :)
 

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#2
Niğde'nin yemekleri ne kadar değişikmiş. Nedir bu köfter? İnternette aradım, karşıma bu tarif çıktı.

''Köfter
2 su bardağı pekmez
2 su bardağı su
4 çorba kaşığı irmik
4 çorba kaşığı un veya nişasta

Pekmezi koy irmiği ekle. Suyun yarısını koy kalanı ile un/nişastayı erit pütürsüz yap tencereye al.Sürekli karıştır
Genişçe tepsiye nişastayı serp karışımı dök üzerini düzleştir. 1 gün beklet sonra baklava dilimi şeklinde kes. Güneşte kurut diyor ama fırında biraz sıcakta kurur herhalde''
 

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#3
Bir de bunu buldum. sanırım gerçek köfter bu.:)

KÖFTER

Niğde Valiliği

Malzemeler.
20 kg kabarcık üzüm
1 kg Havara
3 kg Nişasta (Buğday)
1 kg un

Yapılışı.
Üzümler yıkanıp kötüleri ayıklanır. Tekneye konur üzerine havara serpilip ayaklar yardımıyla iyice ezilir. Süzülen sular büyük şıra kazanlarına alınır, ateşe konur, bir kaç taşrım kaynatılır. Kollu taş yardımıyla bakır teştlere (Leğenlere) alınır doldurulmaya bırakılır. Şira kazanı yıkanır, tekrar ocağa konur. Durulmuş şerbet Küfret bezi ile süzülür tortusu alnıır. Tekrar şire (Şıra) kazanına konur kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra 1-1 , 5 saat daha kaynatılır. Şerbetten bir kaç kollutas leğene alınır, soğutulur un ve nişastası eklenip karıştılır, karışım kazana konur. Şire küreğiyle karıştırılarak bulamaç haline gelinceye kadar pişirilir. Şerbetten kollutas yardımayla almır önceden hazırlanmış ortalama bır metre boyunda 75 santimetre enindeki köfter bezlerıne incecik yayılır. Bezlerin ön ve arka yüzleri kurutulur (1-2 gün). Bezlerden çekileceği zaman arka yüzleri ıslatılır. Yavaş yavaş çekilip çıkarılır, aralarına nişasta serpilip katlanır. Kış geceleri ceviz ve fıstığa sarılarak yenilir.
 

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#4
ARAŞTIRMALAR SONUÇ VERDİ. :)

BİLDİĞİMİZ PESTİLDEN BAŞKA BİRŞEY DEĞİLMİŞ KÖFTER.:))
 

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#8
Bende sizin gibi ilk defa duydum Hocam.Pestil Kavurması diyoruz bizde.Çok da güzel olur gerçekten.
Pestil ya da köfter kavurmasını hiç yemedim. Pestil başlı başına enerji deposu. Genellikle de kış geceleri yenir. Köfter kavurması da gece yenirse tombul tombul oluruz dimi? :005:
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×