Neler yeni

Mastürbasyon Yapan Çocuklar

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Mastürbasyon Yapan Çocuklar

Mastürbasyon kişinin, cinsiyet ve üreme organlarıyla oynayarak kendi kendine el veya başka malzemelerle cinsel arzularını doyurması ve bundan zevk almasıdır. Bu durum okul öncesi dönemde (3-6 yaş arası) oldukça sık görülmektedir.

Mastürbasyon konusu bazı toplumlarda kabul edilmiş bazı toplumlarda ise tartışmalara neden olmuştur. Ülkemizde ise erkek çocuklarda gözlemlenen mastürbasyon biraz daha kabul edilebilir görülürken kızlarda kabul edilemez bir davranış olarak kabul edilmektedir. Bu nedenle anne ve babaların bu durumu kabul etmeleri maalesef zor olmaktadır. Ebeveynler de bu davranışın ilerleyen yaşla kaybolacağını genellikle tahmin edebilirler ancak o an için mastürbasyon davranışının uykuda bile nüksedecek derecede yoğun olması, çocuğun sosyal ortamlarda kendini engelleyememesi ve kendisini nefes nefese yoracak kadar zorlaması da haklı olarak anne babaları bazen korkutur. En belirgin endişe nedeni ise bu eylemin şu anda ya da gelecekte çocuklarına zarar verebileceği düşüncesidir; fakat mastürbasyon çocuk gelişiminin beklenen bir evresidir. Genellikle 3-6 yaş arasında görülmektedir. Bu dönemde çocukların cinsel gelişimleri başlamakta ve çocuklar kendi bedenlerini keşfetmeye başlamaktadırlar. Çocuklar cinsel bölgesiyle oynadığında duydukları hazzı tekrar yaşayabilmek için mastürbasyon yapmaktadırlar. Çocuklarda görülen mastürbasyon davranışı farklı nedenlerden (kardeş doğumu, duygusal problemler v.b.) kaynaklanmıyorsa genellikle bir süre sonra kendiliğinden kaybolmaktadır.

ÇOCUKLAR NEDEN MASTÜRBASYON YAPAR ?

Çocuklara giydirilen dar kıyafetler cinsiyet ve üreme organlarında sürtünmeyi sağlamakta ve mastürbasyona neden olabilmektedir.

Çocukların at, araba ve binmekten hoşlandıkları diğer oyuncaklar cinsiyet ve üreme organlarında sürtünmeyi sağlamakta ve mastürbasyona neden olmaktadır. Bu nedenle bu oyuncaklara belirli sürede binilmesi gerekmektedir.
Bazı aileler çocuklarını aşırı mıncıklayarak, cimcikleyerek, ısırarak ve sıkıştırarak sevmektedirler. Bu durum çocuğun mastürbasyon yapma eğilimini arttırıcı bir etken olabilmektedir.

Çocukların yaşamış olduğu duygusal problemler mastürbasyon eğilimini arttırmaktadır. İlgi çekme isteği, sevgi ihtiyacı, yalnızlık, kendini ifade edememe gibi durumlar mastürbasyon yapmaya zemin oluşturmaktadır.
Yeni bir kardeşin doğumu ve ilgi çekme isteği mastürbasyona neden olabilmektedir.

Tuvalet ile ilgili problemlerin olması veya genital bölge ile ilgili birtakım sorunların olması mastürbasyona neden olabilmektedir.
Travmatik yaşantılar ve duygusal problemler çocukların mastürbasyon yapmasına neden olabilmektedir.

Ayrıca aşırı titiz annelerde çocuklarını banyo yaptırırken genital bölgelerin fazlaca temizlenmesi de bunu oluşturabilir.

EBEVEYNLER NELER YAPMALI ?

Çocuğunuz için seçtiğiniz giysilerin dar olmamasına ve kumaş türüne dikkat edin.
Yaptığının yanlış olduğunu düşünmesine neden olmayın.
Bu duruma sert tepki göstermeyin.
Bu davranışı nedeniyle çocuğunuzu korkutmayın ve ona bağırmayın.
Çocuğun dikkatini başka bir yöne çekmeye çalışın.
Davranışın nedenini anlamaya çalışın, çocuğu çok iyi gözlemleyin ve eğer bazı durumlarda bu davranış artıyorsa bunun anlamlı olabileceğini unutmayın. (örneğin babanın seyahate gittiği durumlarda artıyorsa veya siz kardeşi ile ilgilendiğiniz saatlerde artıyorsa..)
!! Eğer mastürbasyon davranışı çocuğun günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiliyorsa ve çok sık görülüyorsa mutlaka bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir.

Psikolojik Danışman Begüm Kodalak

Kaynak: Ekol Psikolojik ve Pedagojik Danmanlk ve Eitim Merkezi
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×