Neler yeni

Nesef Açma Çalışması 2

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
Etkinliğin Adı :Uçmak isteyen çocuk.

Amaç :Şarkı öncesi nefes açma ve rahatlama hareketleri ile şarkıya hazırlanabilme.



Uygulama :Eğitimci çocuklara bir öykü anlatır. Öykünün içinde rahatlama ve nefes açma çalışmaları vardır. Bu çalışmalar (hareketler) çocukla birlikte yapılır Hep birlikte ayakta halka olunur.

Size uçmak isteyen çocuğun öyküsünü anlatmak istiyorum.

BİLGE, tatlı mı tatlı, akıllı mı akıllı, bir o kadar Da meraklı bir kızmış. Ama en büyük merakı, en büyük isteği neymiş biliyor musunuz? UÇMAK. Gece gündüz,oynarken, uyurken, yolda yürürken hep uçmayı düşlermiş
Bir gün güzel bir bahar günü Bilge yine gök yüzüne bakıp hayaller kurarken, aklına bir fikir gelmiş. Neden bir balona binip uçmayı denemiyorum? diye düşünmüş. Hemen evlerinin altındaki oyuncakçıya gidip birkaç tane balon almış. Büyük bir heyecanla balonları şişirmeye başlamış. Ama o kadar heyecanlıymış ki,balonlarını bir türlü doğru dürüst şişiremiyormuş. Bilge ye biraz yardım edelim mi? Haydi hep beraber üfleyelim. (Hep beraber üfleme hareketi yapılır) Bir ses duyuyorum,galiba balonlar patlak. Dinleyin, bakın fıss, fıss. (fıss, fıss)
Bilge kızmış ve balonu yere atmış. O sırada aklına bir şey gelmiş. Zaten kendi şişirdiğim balonla uçamam ki, bir uçan balon bulmam gerekir. Diye düşünmüş. Tam bu sırada uzaktan geçen baloncuyu görmüş. Hem de baloncu uçan balonlar satıyormuş. Baloncuya doğru koşmaya başlamış (olduğu yerde koşma hareketi). Baloncu amcanın yanına gelmiş. Ama doğrusu nefes nefese kalmış (kesik kesik nefes alıp verme). Biraz dinlendikten sonra baloncu amcadan tam beş tane balon almış Artık uçmam için hiçbir engel kalmadı, diye düşünmüş. Balonları eline almış ve kollarını yukarı doğru uzatmış. Uzatabildiği kadar yukarı uzatmış, ayaklarının üzerinde yükselmiş, yükselmiş (ayakların ucunda yükselerek elleri yukarı doğru uzatma). Ellerini uzattıkça uzatıyormuş; ama gücü kesilmiş ve birden yere doğru eğilmiş (nefes bırakıp, kollar aşağıda, belden eğilme). Tekrar uzanmış (uzanma) eğilmiş (eğilme), uzanmış, uzanmış, uzanmış. Galiba oldu derken,aslında ayaklarını hala yerde olduğunu farketmiş. Bilge, nasıl üzülmüş, size anlatamam. O kadar üzülmüş ki, yanındaki duvarın üzerine oturmuş. Bu işi nasıl yapabileceğini düşünürken yakınlarından geçmekte olan trenin sesi ile kendine gelmiş. Tren çuh, çuh, çuh (çuh, çuh...) sesiyle geçip gitmiş. Trenin arkasından bakarken bahçedeki çiçekleri görmüş. Güzel bir çiçek kokusu insanı her zaman mutlu eder diye düşünmüş. Çiçekleri koklamaya başlamış (derin derin koklama). Ne yazık ki, çiçekler de Bilge yi mutlu edememiş. Bilge hala mutsuzmuş. Sizce ona ne yapmasını söyleyebiliriz? (çocuklar kendi fikirlerini söyler. Aralarından biri uçak fikrini söylemezse eğitimci bunu hatırlatabilir) Çocuklar, uçağa ne dersiniz? Niye daha önce aklımıza gelmedi. Uçmanın en kolay ve en güzel yolu bu.
Evet, Bilge de aynı bizim gibi, böyle düşünmüş ve koşarak annesine gitmiş. Olanları anlatınca annesi gülmüş ve ona sıkıca sarılmış (kendi kendine sarılma)
Tabi Bilgeciğim, sen uçmayı bu kadar çok istiyorsan babanla konuşup bir şeyler yapabiliriz. Belki ilk gezimize uçakla gideriz. Hem sana gökyüzündeyken göstermek istediğim o kadar çok şey var ki, demiş. Ve Bilgeler ilk gezilerine uçakla gitmişler. Bilge gökyüzünde çok mutlu olmuş ve uçmanın gerçekten çok güzel bir şey olduğuna bir kez daha karar vermiş
NOT: Eğitimci öyküyü anlatırken rahatlama çalışmalarını önce kendisi yaparak model olur. Her çalışma birkaç kez yapılmalıdır. Ancak amacın jimnastik değil, rahatlama ve nefes açma çalışmaları olduğu unutulmamalıdır. Parantez içindeki bilgiler ( hareket ve ses çıkarma) çocuklara uygulatılır.

Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×