Neler yeni

Spina Bifida

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Nedir?

Doğuştan anomalilerin en sık görülen tipi olan Spina Bifida’da çocuklar genellikle sırtlarında içi boş (meningosel) ya da sinirlerle dolu olan (meningomiyolosel) keselerle doğabilirler.


Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın nedenlerinde genetik ve çevresel faktörlerin rolü olduğuna inanılır. Ailede aynı hastalığın olması ve anne babanın geç yaşlarda çocuk sahibi olması en büyük risk faktörüdür. Eğer ilk çocuk spina bifidalı doğmuş ise risk artar, çocuk sayısı artıkça risk yükselir


Nasıl Tanı Konur?

Çocuğun sırtında bir keseyle doğması

Kas zayıflığı

Doğuştan ayak, diz, kalça ve omurgada meydana gelebilecek şekil bozuklukları

Deride his kusuru

İdrar ve gaita kontrolünün olmaması

Kafatasının normalden daha büyük olması

Kan dolaşımının bozulması ve his kusuru nedeniyle deride açık yaralar

Hareket güçlüğünden dolayı çevreye ilginin azalması


Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Eğer çocuk sırtında kese ile doğmuş ise ve/veya kafatasında normalden fazla büyüme varsa en kısa zamanda uygun cerrahi yöntem uygulanmalıdır.

Fizik tedavi yaklaşımları ile kas kuvvetinin artırılması, eklemde oluşabilecek bozulmaların önlenmesi ile çocuğun bağımsızlığının artırılması, çocuk ve ailenin yaşam kalitesinin artırılması, cihaz yaklaşımları ve yürümeye yardımcı araçların kullanılması ile ayakta durma ve yürümenin sağlanması amaçlanır, barsak ve mesane problemlerinin tedavisinin üzerinde de özellikle durulmaktadır.

Tedavi sürecine ailenin katılımı büyük önem taşır.

Diğer:

Sebepleri: Spina bifidada sebep çoğunlukla belli değildir. Ancak gebelikte kulanılan bazı teratojen ajanların spina bifidaya yol açabileceği saptanmıştır. Bunlar valproik asit alınması, metotrexat ve aminopterin gibi folik asit antagonistlerin kullanılması, vitamin-a türevleri ve talidomid alınması, gebenin diabetik olması, gebeliğin ilk haftalarında 72 saatten uzun süren hipertermi (39 santigrat derecenin üstündeki sürekli ateş) ve folat yetersizliği gibi durumlar olarak belirtilebilir. Ayrıca ileri anne yaşı da (> 35 yaş) risk artırıcı diğer bir faktördür

Kaynak: Rehabilitasyon.com : zel Eitim ve Salkta Ortak Payda...
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×