Neler yeni

Teraryum Nedir?

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
Teraryum Nedir?


İçerisinde evcil hayvan bakabileceğimiz,etrafı genellikle camlarla veya tel örgülerle kapalı içerisinde bitki ağaç dalları vs. gibi dekor oluşturabileceğimiz, akvaryumun evcil hayvanlar için hazırlanmış olanıdır.Akvaryumun teraryumdan farkı içerisi tamamiyle su ile dolu olmasıdır.Genel olarak teraryumlar 3 bölümde incelenebilir

Tabak Teraryum;

Bu tü teraryumlarda genellikle üst ve yan tarafları açıktır.Genellikle içerisinde bitkili bir alan oluşturmak için kullanılan bir çeşittir.

Kişisel Teraryum;

Etrafı ve üstü genellikle kapalı yada üstünde çok az bir açık alan bırakılarak oluşturulan bir çeşittir.Genellikle botanik alanlar oluşturmak için kullanılır.



Hayvan Teraryumu Adından anlaşılacağı gibi hayvanlar için yapılan ve beslenen hayvana göre ayarlanan bir çeşittir.Genellikle yan tarafları kapalı ve üstü tellerle kapalıdır yada ön tarafı açılır ve üstü yine tellerle örtülüdür.



Bahsedildiği gibi teraryum içerisinde evcil bakılacak bir kapalı kutu olarak görünsede kesinlikle bu şekilde algılanmamalıdır.Çünkü dilediğimiz gibi her canlıyı alıp bir teraryuma hapsedemeyiz.Bunun için canlılar belirli kategorilere sokulmuştur ve bizler ancak teraryum içerisinde bakılabilecek evcil hayvan statüsüne giren canlılara bakabiliriz.Bu bir kural olmasından çok insanlık örneğidir.Bu yüzden yazımın en başında bunu belirtmek istedim.
Teraryum içerisine hayvanı atıp evin bir köşesinde ilgisizi duracak bir süs eşyası değildir.Akvaristler bilirler ki en az akvaryum kadar,hayvanseverler de bilirler ki beslenen bir köpek yada kedi kadar ilgi ister.Bu yüzden teraryum almadan yada kurmadan önce ne besleyeceğimize ve ne kadar ilgi gösterebileceiğimize karar vermeliyiz.Aksi halde size de sorumluluğunu aldığınız canlıyada hayat eziyet olacaktır.

Teraryum içerisinde ne beslenebilir?

Teraryum anlamından da anlaşılacağı gibi içerisinde evcil hayvan beslemek için kurulan mekandır.Seçimimizde yukarıda bahsettiğim birkaç kural göz önüne alındığını varsayarak beselenebilecek canlılardan birkaçını sıralamak istiyorum.

Sürüngenler( iguana,semender,gecko,yılan,bukalemun,kaplumbağa vb..)
Hamster
Börtü böcek
Bitkiler
Örümcek
Kurbağa

Teraryum nasıl yapılır?Nasıl Dekore Edilir?

Bu soruyu sizlere en iyi birer örnek teraryum yaparak sanırım daha iyi anlatmış olurum.Ayrıca benim anlattığım olayları sizler kendinize göre düzenleyebilir ve uygulayabilirsiniz.İsterseniz ilk olarak etrafı açık bir bitki teraryumu yapımından başlayalım.

En kolay ve en basit yapılan teraryum çeşididir.Birkaç saat içerisinde kurulumu tamamlamanız için malzemelerin yanınızda olması yeterli olacaktır.

Kuruluma ilk olarak bitki seçiminden başlayabiliriz.Bitikleri doğal habitatlarına uygun olarak seçersek eğer teraryum bitiminden sonra yaşamakta zorlanmayacaktır.



Bıtkilerimizi seçtikten sonra gerekli olan malzemeleri sıralamak istiyorum.


Küçük bitki ve çiçekler
Tabak ( Derin ve büyük olması daha iyidir)
Toprak
Biraz çakıl
Kuru yosun
Araç gereç olarak kaşık ve çatal

Çakılları tabağınızı dibine tek kat olarak sıralayın.Eğer sizin tabağınız derin ise katlar çoğaltılabilir.Bu dikeceğiniz bitki köklerinintopraüa daha sıkı tutunabilmesi içindir.


Daha sonra yosunları çakılların üzerine dizelim.Yosunların su depolama özelliğinden dolayı bu suyun depolanması için uygulanan bir yöntemdir.Ancak isteğe bağlı olarak siz yapmayabilirsiniz.


Şimdi bitkimizi saksıdan çıkartıyoruz ve tabağımıza yerleştirmeden önce tabaktaki çakıl ve yosunlkarın birbirine karışması için bir miktar sallayabiliriz.Ve şimdi bitkimizi tabağın içine yerleştiriyoruz.Bitki seçiminde tek çeşit yerine birkaç çeşit bitki kullanırsanız daha güzel görünecektir.


Sıra toprağımızı koymaya geldi.Tabağın içine yerleştirdiğimiz bitkiyi iyice monte ettikten sonra etrafına toprağımızı koyuyoruz ve sabitliyoruz.


En son olarak ince ayrıntılar olan çiçeklerin konumuda size kalmış

Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×