Neler yeni

yalan konuşuyor:(

Katılım
16 Ağu 2012
Mesajlar
58
Beğeniler
0
#1
öğrencimin son zamanlarda ısrarla yalan konustuğunu farkettim.daha ilk yılım ve nasıl bir tepki göstermelıyım bılmıyorumm.aslındacok sıcak ve sevecen davranıyorum korktugu ıcın konustugunu dusunmuyorum ne yapabilirim nasıl engelleyebılırım tecrübeli öğretmenlerimmm?:confused:
 
Katılım
24 Şub 2012
Mesajlar
31
Beğeniler
0
#2
Değerli hocam,

Yalan söylemek kaygısal ( anksiyetik) durumlardan ya da korku durumlarından kaçmak için başvurulan bir savunma mekanizmasıdır. Beyaz siyah gibi renkler takıştırılsa da yalan yalandır ve altında yatan unsur belirtildiği gibi kaygısal ya da korkusaldır.

Bazen erken çocukluk döneminde hayal gelişimi ve egosantrizm ( ben merkezcilik) olgularının sebebiyle gerçekle bağdaşmayan ifadelerde bulunurlar. Bu durum yalan gibi kabul edilmemeli ve düşündürücü sorular ile çocuk gerçeğe yaklaştırılmalıdır.

Yalan söylemeyi etkileyen çevresel faktörler ; aile içersinde, ebeveynlerin arasında, arkadaşları içerisinde ( akran etkileşimi), ailenin çocuğa karşı tutumu ( cezayı çok veren bir tutum sergileniyorsa), çocuğun çok istediği fakat gerçekleşmediği durumlar varsa, çok az ya da çok fazla ödüllendiriliyorsa, sevgi ve ilgi eksikliği varsa çocuk yalan söyler.

Bu durumda olayın kaynakçası iyi belirlenmeli ve o yönde çözüme gidilmelidir.

Teşekkürler.
 
Katılım
24 Şub 2012
Mesajlar
31
Beğeniler
0
#4
Aile ile görüşmeler düzenlemelisiniz. Bu duruma dair örnek yaşantılar sunmalısınız. Aile ile okul işbirliğini artıran çalışmalar yapmalısınız. Bu çalışmalarda " .... Ailesi siz sorunlu bir ailesiniz ve ben bu sorunu çözecem.... " mantıgıyla değil daha hafif düzeyde ve etkili adımlar atmalısınız. Hafta sonu tüm ailelerin listenizde olacağı ev ziyaretleri düzenleyebilirsiniz misalen... Bu size söz konusu aile için bir şans olacaktır duruma ilişkin çözüme dair. Ve bu aile ile yapacağınız ziyarette bu durumu onları kırmadan ve yapıcı bir şekilde yapmalısınız.

Konu açılımından tutun konuyu sonlandırma sözcüklerinize dair çok dikkatli kelimeler seçmeli ve iletişim kuralları çerçevesinde sevgi temelli bir sohbet gerçekleştirmelisiniz. Bu durumun ülkemizde çok sık rastlandığını ve başarı ile çözülümünden sonra başarılı bireylerin yetiştirildiğini söylerek duruma dair umutsuzlukları ya da bilinç dışı türetimleri engellemiş olursunuz..


Ne diyelim... Bol Şans..
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×