Neler yeni

yapraklar

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#2
DRAMA
SDA A13 K: 2


SDA A2 K:1,2,3


AĞAÇ DRAMASI: Çocuklar el ve ayakları birbirlerine değmeyecek şekilde halka olurlar.
—Kendinizi küçük bir fidan olarak düşünün. Güneş sizi çok susatmış. Boynunuz bükülmüş. Yanınıza geliyorum. Susamış olduğunuzu görüyorum. Elime sizi sulamak için …(ne olabilir?) Evet, büyük bir kova alıyorum. Sizi şimdi sulamaya başlıyorum. (Parmak ucu ile ayak uçlarına dokunulur.) Büyüme zamanınız geldi… Yavaş yavaş büyüyorsunuz. Yapraklarınız çıkıyor. Çiçek açıyorsunuz... Öğretmen bu aşamada çocukların ilgilerine göre özgün biçimde dramayı devam ettirir.

DEĞERLENDİRME: -Ne ağacı oldunuz? Neler hissettiniz?
Yapraklarınız ne büyüklüğündeydi?

2. AŞAMA: Şimdi dörder kişilik gruplar oluşturun. Biriniz ağaç, tohum; diğeriniz, su kovası ve çocuk rolü alın. Oyuna başlamak için hazır mısınız? Ağaçta bir tohum var. (Tohum ağacın sırtında durur.) Rüzgâr eser, ağaçtaki tohumu yere düşürür. Çocuk tohumu kova ile sular. Tohum yavaş yavaş büyür, fidan olur. Sonra ne olacak?

3. AŞAMA: “Meyve Sepeti” oyunu için, çocuklar halka şeklinde yerdeki minderlere otururlar. Ağaç isimleri alırlar. Ebe seçilir. Her ağaçtan birden fazla olmalıdır. Ebe, “elmalar’ dediğinde elmalar yer değiştirir. Ebe yer kapmaya çalışır. Yer kaparsa, yeni ebenin ismi olan “Elma” ismini alarak oyuna devam eder. Ebe, “Meyve Sepeti” derse bütün oyuncular yer değiştirir. Kimin yerini alırsa onun ismi ile oyuna devam eder.

4. AŞAMA: “Küçük Fidan”, “Orman”, “Kestane-Gürgen-Palamut”, “Dağlar Taşlar Ağaç Olacak” şarkılarının söylenmesi ile etkinlik bitirilir. Çocuklardan masalara geçmeleri istenir.


Emel Özdemir
Eğitimci Yazar
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×