Neler yeni

Yeni Yıl - Türkçe Etkinlik Planı

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#1
Cincır

yeni yıl
öykü
noel baba
cincır
farklı ülkelerin kültürleri
türkçe




ETKİNLİK ADI: BAŞKA ÜLKELERDE YENİ YIL NASIL KUTLANIYOR ACABA?

TÜRKÇE
DA A5 K:1,2,3,4,5
DA A6 K:1.
DA A7 K: 3
DA A8 K.1
SDA A10 K:3-4
SDA A11 K:7
BA A2 K:1
BA A11 K: 1


• Çocuklardan / Velilerden, sıra ile yeni yıl mesajları alınır.

1. aşama: Yeni yıla girerken nerede olacaklarını, neler yapmayı tasarladıklarını anlatırlar. Öğretmen:
—Yeni bir yıla girerken evde tombala oynayacağız, televizyon seyredeceğiz, der. Diğer ülkelerde yeni yıl nasıl kutlanıyor acaba? Noel baba kimdir? Bilen var mı? sorularını sorar. Sorulara alınan yanıtlardan sonra, ‘Cincır’ isimli öyküye başlanmadan önce, bugün öyküyü dinlerlerken kendilerinin öykü ile ilgili resim yapacakları söylenir( Epsilon yayıncılık, Çocuk Eğitiminde Drama kit. s: 192).



4CİNCIR
Cincır, camın önünde oturmuş bembeyaz karın havada savruluşunu, karşıdaki çamın dallarını beyaza boyayışını seyrediyordu. Birden yüzünü buruşturdu, beyaz karlar gibi beyaz olmanın ne kadar mükemmel olacağını düşündü. Ne kadar da çirkindi: Simsiyah elleri, simsiyah bir burnu, simsiyah bir yüzü vardı. Hâlbuki beyaz elleri olsa, beyaz bir burnu olsa yüzüne ne kadar da yakışırdı. Başladı ağlamaya,
‘’Uaaa! Maaa! Uuuu! Abu! Baaa! ‘’ Sustu, gözlerini kırpıştırdı, bağırdı!
‘’NOEL BABAAAA…’’ Bu kez de mutluluk çığlıkları atmaya başladı.
‘’Harika! Buldum! NOEL BABAAAA!”
Aklına süper bir fikir gelmişti. Bu yılbaşı, Noel Babadan kendisini bembeyaz boyamasını isteyecekti. Artık rahatlamıştı. Yatağına girdi, derin bir uykuya daldı.
‘’Hoh…hoh…hooo! Kimse yok mu? Ben geldim.’’
‘’Aaaa! Noel Baba!” diye fısıldadı. Kırmızı şapkası, bembeyaz sakalı, kırmızı pantolonu, sırtında torbasıyla Noel Baba karşısında duruyordu. Kulağına çan sesleri geldi.
Noel Baba, “Sen hâlâ yatıyor musun Cincır? Beni çağırdığını duydum, geyiklerime atladım ve hemen geldim. Evet, bu yılbaşı için benden ne istiyorsun bakalım hoh…hoh…hooo?’’ dedi.
Cıncır sevinçle ellerini çırptı.
‘’Evet, ben çağırdım. Şey… Bu kadar çabuk duyacağını bilmiyordum, Noel Baba.’’
‘’Gitmemi mi istiyorsun? Hoh..hoh…hooo, bir şey istemiyor musun Cincır?
‘’Hayır! Gitmeyin, tabii ki bir şey istiyorum, şey… Ben beyaz olmak istiyorum. Siyah burnum, siyah ellerimle çok çirkinim.’’
Noel Baba gülümsedi ve ‘’Pekâlâ Cincır, ama iyi düşündün mü?’’ dedi.
‘’Evet, Noel Baba lütfen!’’
‘’Peki, şimdi hazır mısın?’’ Noel Baba çantasından bir kese çıkardı. ‘’Bunun içinde sihirli yıldızlar var, seni beyaz yapacak.’’ Kesesindeki yıldızları çıkardı, Cincır gözlerini kapattı, Noel baba kesesindeki yıldızları Cincır’ın üzerine serpti.
‘’Gözlerin açabilirsin Cincır, artık beyaz bir çocuksun.’’
Cincır gözlerini açtı, sonra gözlerini kırpıştırdı, heyecanla aynanın önüne fırladı; gerçekten beyaz bir çocuk olmuştu. Arkasını döndü, tam Noel Babaya teşekkür edecekken bir de ne görsün! Noel Baba gitmiş. Hemen pencereye koştu, evlerinin karşısındaki çam ağacı süslenmişti; sokaktan çan sesleri geliyor, sokakta çocuklar yılbaşı şarkıları söylüyor, bir yandan da Noel baba hediyelerini dağıtmaya devam ediyordu. Cincır çok mutluydu. Aceleyle giyinip aşağıya indi, kahvaltı masasına oturdu.
‘’Günaydın çikolata anneciğim,’’ dedi. Annesi ‘’Günaydın’’ dedi. Cincır şaşırdı, halbuki annesi ona hep ‘’Çikolata yavrum,’’ derdi. Cincır böyle çağırılmayı çok severdi.
‘’Ben çikolata yavrun anneciğim,’’ dedi.
Annesi, ‘’Hayır, artık beyazsın. Kar beyazı çikolata gördün mü hiç?’’ diye karşılık verdi. Cincır çok üzüldü. Kahvaltıdan sonra kartopu oynamaya arkadaşlarının yanına gitti. Paltosunun içinde bembeyaz bir Cincır… Kimse ona kartopu atmıyordu. Cincır merak etti.
‘’Neden bana hiç kartopu atmıyorsunuz?’’ diye sordu.
‘’O kadar beyazsın ki seni göremiyoruz.” dediler. Bugün Cincır ikinci kez çok üzülmüştü. Derken yolda Noel Baba ile karşılaştı.
Noel Baba, ‘’Hoh…hoh…hooo Beyaz Cincır, nasılsın bakalım?’’ dedi.
Cincır; ‘’Hiç mutlu değilim; bembeyaz Cincır olmak hiç de o kadar güzel değilmiş. Simsiyah olmak, kartopu oynamak için çok uygun, çikolata olmak için de… Ben yine eski siyah Cincır olmak istiyorum,’’ diye karşılık verdi.
Noel Baba, ‘’Üzülme, şimdi gözlerini kapat.’’ dedi. Çantasından siyah sihir kesesini çıkardı, Cincır’ın üzerine bir tutam serpti ve…
‘’Gözlerimi açabilir miyim Noel Baba?’’
‘’Açabilirsin Cincır.’’
Cincır gözlerini açtı, bir de ne görsün? Çikolata Cincır yatağında değil mi! Meğer bu bir rüya değil miymiş? O günden sonra Cincır karları, yılbaşını ve Noel Babayı daha çok sevdi ama asla bembeyaz olmak istemedi.

2. aşama: Öyküyü dinlerken dört sayfası olan kitapçık şeklinde hazırlanmış kâğıtlara resim yaparlar.
3. aşama: Çocuklar çizdikleri resimlerle öyküyü anlatırlar. Yaptıkları resimleri olay sıralamasına göre dizmeleri söylenir.
4. aşama: Resimler sergilenir.
5. aşama: -Cincır nerede oturmuştu?
—Cincır kendini neden beğenmiyordu?
—Noel babadan ne istemeyi düşündü?
—Evlerinin karşısındaki çam ağacı nasıldı?
—Noel Baba onu beyaz yapınca mutlu oldu mu? Neden mutlu olamadı?
—Gerçekten Noel Baba sihir yaptı mı?
—Cincır’ın bütün yaşadıkları gerçek miydi?
—Cincır gördüğü rüya sayesinde ne öğrendi?
—Sen bazı şeylerini değiştirmek ister misin?
—Neyini değiştirmek istersin?
6. aşama: Öykü, dramatize edilir.
7. aşama: Çocuklar ve anneler 4+4’er kişilik gruplara ayrılır. Göğüslerine takılı resimleri incelerler. Resimlerle ilgili birer cümle belirlerler. Bu cümleleri kullanarak bir şiir / öykü oluşturmayı deneyeceğimiz belirtilir.
Her gruptan seçecekleri bir yazman anne, grubunda oluşacak cümleleri not eder. Grup üyelerinden birinin oluşturulan özgün ürünün ismini söylemesi ile başlanır. Grup sözcüsü anne, ürünü okur. Çocuklar, sözcü okurken ilgili resmi öne çıkararak dinleyicilere gösterir.
• Başka ülkelerdeki yeni yıl kutlamalarının canlandırılması için yaptıkları şapkaları anne/çocuk başlarına takarlar. Perdeler kapatılır, ışıklar söndürülür. Ondan geriye sayılır. Yeni yıla girdiğimiz saatin 24.00 olduğu söylenir. Alkışlanır. Yeni yıl pastası hayali üflenir. Öğretmen:
— Ortada bir çam ağacımız var. Ağacın altında sizin için hediyeler var. Çok güzel kâğıtlara sarılmış. Bu hediyelerden birer tane alabilirsiniz. Paketlerinizi açabilirsiniz.
— İçinden ne çıktı, bunu annenize söyleyebilirsiniz, der ( Çocuklar, sahip olmayı istediklerinin isimlerini söyleyeceklerdir).
- Çocuklar için alınan gerçek hediyeler anneleri tarafından verilir ( Bu hediyelerin tamamı aynı olmalıdır. Örnek: Odaları için bir çalar saat / bir kol saati gibi).
- “Yeni Yıl” şarkısı birlikte söylenir.
- Aldığınız hediyeleri beğendiniz mi?


PLAN: EMEL ÖZDEMİR
30.12.2010
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×