Neler yeni

Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Bebeklerde ek gıdaya geçiş

En çok sorulan sorular ek gıdaya geçiş ile ilgili bu yüzden ek gıda konusunda yeniden birşeyler yazmak şart oldu. Öncelikle ben uzman bir doktor muyum? Hayır sadece bir anneyim sizin gibi ve tüm annelerin yaşadığı sıkıntıları,endişeleri ki özellikle ek gıda konusunda ben de yaşadım.Bir sürü ek gıda tarifi aradım,okudum, sordum ve kafam oldukça karıştı .Belki de şanslıydım ya da bilinçli gittim bilemiyorum fakat biz ek gıda konusunda hiç zorlanmadık ve o dönemde kazandığı yemek alışkanlığını oğlum halen sürdürüyor.

İnternette bebeklere ek gıda ile ilgili bir sürü tarif bulabilirsiniz, deneyerek bu tarifleri bebeğinize en yakın lezzetlere ulaşmanız mümkün olacaktır.Biz bebeklerimizin yemesine öyle takılmışız ki nasıl, nerede yediklerini pek umursamıyoruz. Bebekler ek gıdaya başlarken aynı zamanda yemek yemeyi de öğreniyorlar ve bu dönem onlara doğru yemek yeme alışkanlığı kazandırmak için de çok önemli bence.

En önemlisi bebeğinizi özellikle ana yemek zamanında masaya getirin, bu gerçekten önemli,bebekler çok hızlı öğrenip taklit ederler.Çok iyi hatırlıyorum oğlum beş buçuk aylıktı biz yerken onu pusetle masaya koyardık gözleri ile bizi takip ederdi, lokmamıza bakar ve ağzını açardı.Bu aynı zaman da yemeye hazır olduğunun bir işaretiymiş.Bu 6 ve 7 aylık bebekler için zor olabilir ama gene de deneyin.

Sistemli olmaya çalışın,hergün aynı saatte verin öğünlerini,yemezse zorlamayın diğer bir seçeneği deneyin.Bu yüzden ilk başlarda ek gıdaları azar azar hazırlayın.Bir ek gıda listesi hazırlayabilirsiniz.

İlk ek gıdaya başladığınızda bebeğe 1 kase bebek çorbası yapıp yemesini beklemeyin,bir çay kaşığı ile başlayıp gün gün miktarını arttımalısınız.Bebekler için ek gıda hazırlarken en iyi yöntemin buharda pişirme olduğunu söylemişti doktorum.Bende koşa koşa buharlı pişirici almıştım en iyisi olmalı ya:)Sebzeleri pişiriyordum bizimde hoşuza gitmişti eşimle masada yerken onada elimle ezip tatsın diye veriyordum,ilk birkaç gün bu şekilde gittik sonra pürelere başladık.Yavaş yavaş eklemek önemli ilk bir ay özellikle.

Bebeğiniz büyüdükçe masada sizinle otursun, eline yemesi için birşeyler verin, kaşık verin oynasın ve televizyonu kapatın dikkatini dağıtmayın.Yemek zamanının farkına varsın.Ben oğlumun ana öğünlerini birkaç istisna dışında asla ayrı yedirmedim hep oturduk ,mümkün olduğunca beraber yedik.Biliyorum bazılarınız için zor olabilir, yapabildiğiniz kadar artık.

Bebek besinleri ile ilgili araştırın ,yemediklerinden çok yediklerine odaklanın.Et yemiyorsa yerine et suyu kullanın ya da baklagil .Biz oğlum 2 yaşına gelene kadar et yemiyorduk dolayısı ile ona da vermemiştim.Doktorumuzun endişesi özellikle çinko yu yeterli alamazsa idi,biz ne yaptık kabak çekirdeği verdik,kabak çekirdeğinde etten daha çok çinko olduğunu biliyormuydunuz.Çekirdekleri öğütüp un haline getiriyordum ve meyve püresine iki günde bir katıyordum sonuç kan tahlilinde çinko değeri normalin bir kaç katıydı.Kaç katı olduğunu yazmıycam abartmamak için:)Kısacası alternatiflere açık olun.

Ek gıdaya başlamak ile birlikte bebeğinizin hayat boyu sürecek yemek yeme serüveni de başlıyor bunu göz ardı etmemek lazım diye düşünüyorum ben.Umarım yazdıklarım yararlı olur hepinize kolay gelsin.

.alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×