Neler yeni

Niçin Değerler Eğitimi?

Meltem Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
19 Eyl 2011
Mesajlar
1,090
Beğeniler
4
#1
NİÇİN DEĞERLER EĞİTİMİ

Okullarda sadece akademik açıdan başarılı bireylerin yetiştirildiği kurumlar olarak düşünülemezler. Temel insani değerleri benimsemiş bireyler yetiştirmek de okulun temel Misyonları arasındadır. Çağın getirdiği olumsuz durumlar karşısında, okullar öğrencilerine "iyi" tercihler yapa*bilmek için seçenekler gösterebilmeli ve aynı zamanda bu tercihleri yapa*bilme stratejilerini sunabilmelidirler. Değerler eğitiminin zarureti insanlar arasında bazı "duyarlılıkların" kayboluşu, gençler arasında aşağıdaki "olguların" günden güne çoğaldığı eğitimcilerin gözlemleri ve istatistikler ile maalesef doğrulanmaktadır:

1- Yükselen şiddet eğilimleri,
2- Sahtekârlıkta artış (yalan söyleme, kopya çekme ve hırsızlık),
3- Anne-babaya, öğretmene, yetkili kişilere karşı gelme,
4- İş ahlâkında düşüş,
5- Kişisel ve toplumsal sorumluluk bilincinde azalma,
6- Kendine zarar verici davranışlarda (madde bağımlılığı ve intihar) artış,

Bizler, Özel Vildan İlköğretim Okulu olarak, çocuklarımızın zihinlerini bilgiyle doldurarak öğretim yaparken, gönüllerini de sevgiyle doldurup onların ahlâklı birer fert olarak yetişmeleri için okulumuzda Değerler Eğitimi çalışması yapmaktayız. Bu çalışma ile çocuklarımızın güzel davranışlar kazanıp, İdealist ve ahlâklı birer Türk genci olmalarını hedefli*yoruz İşleyeceğimiz değerler, her ferdin uymak zorunda olduğu, bütün toplum tarafından da benimsenen ve güzel sayılan doğruluk, iyilik, yardımseverlik ve öz güven gibi özelde her bireyin, genelde de toplumun huzuru ve mutluluğunu amaçlayan değerlerdir.

Değerler Eğitimi programı çerçevesinde yaptığımız çalışmalarımız;

Yardımseverlik, sorumluluk, sevgi - saygı hedef belirleme, sabır, özgüven, doğruluk, başta olmak üzere okul aile ve toplum tarafından ihtiyaç duyulan tüm değerlerinin kazandırılması üzerine oturmaktadır.

Program birbirini tamamlayan üç boyutta geliştirilmiş etkinlikleri içermektedir:

(1) Sınıf İçi Etkinlikler,

(2) Okulun Tümü İçin Etkinlikler,
(3) Aileye Yönelik Etkinlikler.

(1) Sınıf İçi Etkinlikler

Programın temelini oluşturan bu etkinlikler temelde öğretmen görevlerini desteklemeye dönüktür. Açık programın içine giydirilmiş bu etkinlikler öğrenci merkezli ve aktif öğrenme esaslıdırlar.

(2) Okulun Tümü İçin Etkinlikler

Uygun okul atmosferi, hem istikrarı hem de belirlenen hedeflerle ulaşılan sonuçların kalıcılığını sağlamaktadır. Uygulanacak etkinliklerden bazıları şunlardır:

♦ Kurumun seçilen değeri destekleyecek, dikkati konu üzerinde yoğunlaştıracak görsel malzemelerle donatılması,

♦ Okulda ders dışı çalışma ortamları olarak faaliyette bulunan kulüp ve eğitsel kollara etkinlik önerileri hazırlanması ve bunların uygulanmasına liderlik edilmesi,

♦ Okul genelinde ve sınıflarda proje çalışmaları gerçekleştirilmesi,
♦ Yapılacak değişik çalışmalar sonucu ortaya çıkan ürünlerin sergilenmesi,
♦ Okul personelinin değerlerle ilgili olarak bilinçlendirilmesi,

♦ Duvar gazeteleri, broşürler ve benzeri basılı materyaller hazırlanması,

♦ Çocukların özdeşim kurabilecekleri canlı biyografilerin okulda konuk edilmesi,

♦ Sınıf panoları düzenlenmesi vb.

(3) Aileye Yönelik Etkinlikler

Çocuklarımıza kazandırmaya çalıştığımız bu değer ve davranışların kalıcı olması; çocuklarımızın okulda öğrendiklerinin aile ortamında da uygulanması, onların bu yöndeki güzel davranışlarının aileler tarafından takdir ve teşvik edilmesi, kısaca okul-aile işbirliği sayesinde olacaktır. Ailelerimize de mesajla bilgi verilecek ve web sitemizde değerler eğitimi sayfamızdan bilgilendirmeler yapılacaktır.



_Vildan Koleji' nden alınmıştır. Teşekkürler._
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×