Neler yeni

Anaokullarında Dil Gelişimi

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Anaokullarında Dil Gelişimi
Okul öncesi egitim dil gelisiminde etkili

Ana okuluna giden çocugun dil gelisiminin daha hizli olacagi bildirildi.

Ankara Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Ana Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Üstün Dökmen, AA muhabirine yaptigi açiklamada, bir çocugun Türkçe’nin temel kurallarini 4-5 yas arasinda kavradigini söyledi.

Dilin kurallarinin çok karmasik oldugunu, bu nedenle bir çocugun dilini en iyi sekilde ögrenmesinin önemli oldugunu ifade eden Prof. Dr. Dökmen, söyle konustu:

"Bir çocugun ana dilini en iyi sekilde ögrenmesi çok önemli. Ana okuluna gitmeyen bir çocuga, anne çalisiyorsa bakici bakiyor. Bakici da çok fazla ilgilenemedigi için genellikle çocuk, dili televizyondan ögreniyor. Böyle bir çocugun ana dilini ögrenmesi daha yavas olur ve zengin bir dili olmaz.

5 yasina kadar ana dilimi ögrenemedim, daha sonra ögreneyim diyemezsiniz. Ana dilini iyi ögrenen kisi cografyayi da, matematigi de iyi bir sekilde kavrar, satranci da iyi oynar. Bu açidan ana okulu büyük önem tasiyor. Ana okuluna giden çocugun dil gelisimi daha hizli olur. Ana okulundaki sosyal ortam ve aldigi egitim sayesinde çocuk daha zengin bir dile sahip olur."

Prof. Dr. Dökmen, Türkiye’de ana okulunun öneminin son 5-10 yil içinde anlasildigini ifade etti.

Ana okulunun dil gelisimi, sosyal gelisim ve karmasik problemleri çözme gibi bir çok alanda çocuga fayda sagladigini vurgulayan Prof. Dr. Dökmen, sunlari anlatti: "Evde bir anne de çocuguyla iyi bir sekilde ilgilenebilir. Anne çocugun gelisiminde önemli rol oynar ancak ana okulunda, dalinda uzman kisilerce verilecek egitim, çocugun gelisimini her alanda hizlandirir. Bu açidan ailelere okul öncesi egitimin önemi en iyi sekilde anlatilmali."


.Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×