Neler yeni

Anne Baba Yoksunluğu

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Anne Baba Yoksunluğu

ANNE-BABA YOKSUNLUGUNUN ÇOCUK ÜZERINDEKI ETKISI


Anne-baba yoksunlugu çocukta çok önemli tahribatlara yol açabilmektedir. Anne-baba yoksunlugunun anlam ve etkisine iliskin bir kayda 13. yüzyilda rastlanmaktadir.

O yüzyilin vakanüniversitelerinden Salimbene, Almanya ve Avusturya Imparatoru Frederik’in yaptigi bir denemeden söz etmektedir. Imparator çocuklar hiç kimse ile konusturulmadiklarinda ne sekilde ve hangi dilde konusacaklarini ögrenmek ister. Bunun üzerine bakicilarin çocuklari beslemelerini ve yikamalarini fakat onlarla katiyen konusmamalarini emreder. Bu halde çocuklarin dillerin en eskisi olan Ibranice mi, yoksa Yunanca, Latince, Arapça veya ana-babalarinin dilini mi konusacaklarini ögrenmek ister. Fakat bütün gayretleri bosa çikar. Çünkü çocuklarin hepsi ölür. Onlar bakicilarinin güler yüzü ve sefkatli sözleri olmadan yasayamazlar.(Tempo Abbot Özel ,Sayisi s:84)

Yukarida anlatilan hikayeden de anlasilacagi üzere çocuklar (0-18) açisindan yasam ortaminin saglikli olmasi çok önemlidir.onlara gösterilecek anlayis ve sevgi bir çok sorunu çözümleyebilir. Yasanilan sikintilar da sevgi ile asilabilir.

Çocuklarimizin basarmasina yardimci olmak istiyorsak onlari basarmalari yönünde motive etmeli ve ne olursa olsun onlari sevecegimizi göstermeliyiz. Eger sevgimizin karsiliksiz oldugunu göstermez ve birde bunu bir sarta baglarsak bu durum çocugumuzda kaygi düzeyini artirabilir. Unutmayinizki çocugunuz sizden destek aldikça güçlükleri daha kolay asacaktir. Sizin yoklugunuz ise onu olumsuz yönde etkileyecektir.

Bu konuya iliskin bir arastirma da 2. dünya savasi sirasinda ailelerinden alinip baska ülkelerde bakimi saglanan çocuklarla yapilmistir. Arastirma sonucunda çocuklarda;
1- Düsmanlik ve Saldirganlik; Sürekli olarak birine ya da bir seye kizgin olma,

2- Kati Bir Kisilik; kompulsiflik ve sicaklik eksikligi,

3- Pasiflik ve Bagimlilik,

Gibi olumsuz etkenler gözlemlenmistir. Ayrica çogu çocukta güçsüzlük nedeniyle
ailelerini geçindiremedikleri görülmüstür.

Saglikli bir ailenin çocugun psiko-sosyal gelisiminde ve basarisinda önemli bir yeri vardir. Çocugumuza basarmasi yönünde telkinde bulunmali, yaninda oldugumuzu hissettirmeli, her ne olursa olsun onu sevmeye devam edecegimizi görmesini saglamaliyiz.


Ufuk PEHLIVANOGLU



.Alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×