Neler yeni

Bebeğinizi Nasıl Beslemelisiniz?

Ayşe86

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Eki 2011
Mesajlar
3,577
Beğeniler
4
#1
Bebek Beslenmesinde Dikkat Edilecek Noktalar

Anne karnından sürekli beslenen ancak doğduğu anda aç olarak dünyaya gelen bebek karnını önce anne sütüyle doyurur. Annesi tarafından doyurulan bebek güven hissini ve beslenmeyi işte o anda öğrenmeye başlar. Bebeklerin büyümeleri ve gelişmeleri için özel beslenme planlarına gereksinmeleri vardır.

Bebeklere ilk altı ay yalnızca anne sütü verilmelidir.

Anne sütü dünyanın tek mucizevi besinidir. Anneden günde 700-800 mL süt salgılanır. Anne sütünün besin öğesi bileşimi bebeğin gereksinmelerine uygundur ve sindirim sistemine dosttur. Anne sütü, ekonomiktir, hazırlama sorunu gerektirmez, sterildir ve ısı derecesi idealdir. Bebeği pişikten ve alerjiden korur. Ayrıca anne sütün yeterli miktarda su içerdiği için ilave su vermeye gerek yoktur. Emzirme çocuğun diğer gerekli besinleri de alması şartıyla 1-2 yıl devam ettirilebilir. Anne sütünün yeterli olmadığı durumlarda ise doktor ve diyetisyen takibinde bebeğin gelişimi izlenmeli ve ayına uygun bebek mamaları ile anne sütüne destek olunmalıdır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ilk 1 yıl anne sütünün önemini vurgularken, 1 yaşına kadar kesinlikle inek sütü önermemektedir. Bebek altıncı ayına geldiğinde, anne sütü bebeğin demir ve çinko gereksinimini karşılamaya yetmez, bu yüzden ilk 6 aydan sonra bebeklerde aylara uygun olarak ek besinlere geçilmelidir. Ek besinlere geçerken;

İki yeni besini aynı anda bebeğinizin beslenmesinde denemeyin. Aralarında 1 hafta ara bırakın. Besinin bebeğiniz üzerindeki etkisini gözlemleyin

Besinleri fincan veya kaşıkla bebeğe yedirtin, biberon kullanmayın

Her başlanan ek besine küçük miktarlarda başlayın ve miktarını arttırarak alması gereken miktara ulaşın.

6.Ay: Ev yapımı yoğurt, elma suyu, elma püresi, yoğurt çorbası, pekmez, ¼ yumurta sarısı, sebze çorbası (kabak, patates, havuç gibi gaz yapmayacak sebzeler ile),tarhana çorbası, anne sütü yeterli değilse sulandırılmış inek sütü, muhallebi

Bebeğin artan demir gereksinmesini karşılamak için pekmez ve yumurta sarısının beslenmesine ilave edilmesi gerekir. C vitamini ihtiyacı açısından meyve sularına başlanmalıdır. İlk olarak alerjik etkisi en az olan elma suyu tercih edilmelidir.

7. Ay: 6. aya ek olarak; pirinç unu, pirinç, çorbalara bulgur, mercimek çorbası, tavuk eti, az yağlı iki kez çekilmiş kıyma, sebze püre, meyve püre, yumurta sarısı arttırılarak ilave edilir.

8.Ay: 7.aya ek olarak; pastörize peynir, kabuğu çıkarılmış şekilde kurubaklagiller, kıymalı ve sebzeli evde pişen yemekler (ezilerek ve tuzsuz, baharatsız olarak),tam yumurta

Bu aylarda bebek katı beslenme sürecine adapte edilmelidir. Yarı katı besinler ile bebeğin ağızda çevirme refleksinin geliştirilmesi amaçlanır.

9-12 Ay: Yiyebileceği pütürlü kıvamdaki besinler azar azar beslenmesine eklenmeli. Tüm besinlerle tanışması sağlanmalıdır.

12. Ay’dan sonra ev de pişen hemen her türlü yemek yedirilebilir.

1 yaşına kadar olan bu dönemde tuz, şeker, baharat yemeklere ilave edilmemeli, aşırı lifli ve gaz yapıcı besinlerden ve allerjik özelliği fazla olan domates, çilek, bal gibi besinlerden de kaçınılmalıdır. Ayrıca besinleri karıştırıp bulamaç halinde bebeğe yedirmek yerine her besinin tadını almasını ve onu tanımasını sağlamak en doğru olan yöntemdir. Aksi takdirde ilerde bazı besinleri reddetmesinin sebebi bu durum olabilir.

Dyt. Zeynep BUDAKOĞLU SUBAŞI Beslenme ve Diyet Uzmanı


.alıntıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×