Neler yeni

Osteoporoz\Kemik Erimesi

Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
269
Beğeniler
1
#1
Osteoporoz veya Kemik erimesi, kemik metabolizmasındaki bir bozukluk sonucunda kemikteki protein örgüsünün seyrelmesiyle iskelette ortaya çıkan ve kemiklerin çok kolay kırılabilmesine sebep olan bir hastalıktır.

Kemiğin birim hacimdeki mineral yoğunluğu azalmıştır. Bu nedenle kemikler daha kolay kırılır hale gelir. En çok omurlarda, kalça ve bilek kemiklerinde görülse de vücuttaki bütün kemikler bu durumdan etkilenir. Her iki cinste de görülebilmekle beraber hastaların %80'i kadındır.

Osteoporozun başlıca etkileri

Osteoporoz sonucu oluşan L1-L2 vertebralarda kırık
Bazı kalıtsal özellikler taşımak (kemikleri kırılgan olan ve ailede eski benzerleri bulunan beyaz ırktan veya Asya kökenli, sarışın ve mavi gözlü, narin yapılı küçük kadın) veya erken menopozdan yahut yumurtalıkların alınmasından sonra hormon değişikliklerine (östorojenlerin ani azalması) uğramak osteoporozun en önemli nedenleridir. Ama, sürekli oturma, uzun süre haraketsiz kalma gibi yaşama tarzı; uzun süre tütün, alkol, kortizon, heparin, antiepileptikler gibi toksik (zehirleyici) maddelerin kullanılmasına veya zayıflama rejimleri ve kötü beslenme yüzünden kalsiyumun eksikliğine yol açan beslenme alışkanlıklarına dayanan bazı dış etkenler de, osteoporozun tehlikesini önemli ölçüde artırır. Bunların yanı sıra, omurların veya kol-bacak kemiklerinin kırılma tehlikesi artar.

Menapozla beraber görünen osteoporozda daha çok omurga kemikleri kırılırken, yaşlılıkla beraber ortaya çıkan senil osteoporozda femur denilen bacak kemiği kırılmaktadır.

Ortaya çıkışı;

Gözenekli bir kemik dokusuna dönüşen kemiğin erimesi şeklinde ortaya çıkar; yani kemik daha az yoğun, daha az dirençli hale gelmiş, protein ağı kötülemiştir. Kemik lamellerinin azalmasıyla ortaya çıkan bu hastalık menapozla beraber artma eğilimindedir.
 

Emel Hoca

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Eki 2011
Mesajlar
2,986
Beğeniler
6
#2
Osteoporoz hastası olarak bu hastalıkta öğrendiklerimden bahsedeyim.:)


* Öncelikle bacaklarınızda, ayaklarınızda ağrılar hissediyorsunuz.

* kemiklerinizde cız cız biçiminde ağrı hissediyorsunuz.

* Bel ağrısı olabiliyor. İlk belirtiler arasındadır. Kimse osteoporoz olabilir, diye yaklaşmıyor. Fizik tedavi, ağrı giderici kas kevşeticilerle normal hayata dönüyorsunuz.

*Bu belirtiler varsa hiç beklemeden kemik dansitometresi çektirmelisiniz.


* Mide rahatsızlıığnız varsa antiasit kullanmayın. Antiasitler kalsiyumun emilimini engelliyor.Yeni yapılan araştırmada kanıtlandı. aNCAK BENİM VÜCUDUM BUNU 20 YIL ÖNCE İSPATLADI. Nasıl mı? 2 yılda 3 kez mide kanaması geçirdim ve Dr. antiasit kullandırttı.


Aradan 3 yıl geçtikten sonra yukarıdaki belirtiler ortaya çıktı. O zaman antiasitlere hiç bağlamadım. Genetik yapı dedim. kabullenmekte zorlandım ve aradan bir yıl daha geçti. En sonunda yanında hormonlarla birlikte tedaviye başlandı. Doktorum şöyle dedi:

-İyileşme bekleme, erimeyi durduracağız.'' bu bile benim için birşeydi. Ancak hemen bir diyetisyene gittim. Vücudumda birşeyler oluyordu. Bunu önlemenin yolu sadece ilaçlar olmamalıydı.

Diyetisyen kahvaltıda çay içmememi önerdi. Çayı mide kanaması sırasında hayatımdan çıkartmıştım ama çok olmasa da içiyordum. hele sabah kahvaltılarının ayrılmazıydı. Hiç mi içmeyecektim?, yemekten iki saat sonra yanında hiç bir yiyecek olmadan içebileceğimi söylemişti. Nedenini de açıklayayım.

Çayın içindeki tenin demir emilimini engelliyor, demir emilmeyince kalsiyum emilemiyor. Hep birbirine bağlı.

Diyetisyene ''Kalsiyumun emilimini ne hızlandırır?'', diye sordum. Okulda öğrenmiştik. Ama sürekli yenilikler oluyor, belki birşeyler değişmiş olabilir, dedim.

Değişen birşey yoktu. ''C'' vitamini.

Madem amaç kalsiyumun emilmesiydi. En çok kalsiyum hangi besinde vardı?

Sabah kahvaltısında taze sıkılmış portakal suyu ve kaşar peyniri yemeye başladım.

Bu arada aloe vera jel ile tanıştım. İçinde hem kalsiyum hem de C vitamini yöüyle zengindi.

Bir yılın sonunda Dr. kontrole gittiğimde sonuç muhteşemdi. Sonuçlara inanamadı. kemik erimesi durmuş, üstelik % 2 lik bir iyileşme olmuştu. Havalara uçtum.

Tedavim 6 yıl sürdü. Son 4 yıldır değerlerim normal seviyede. ilaç kullanmıyorum. :)

Ama benim için hergün olmazsa olmazlarım arasında üç gıdam var.


1. Aloe vera içecek

2. Sabahları taze sıkılmış bir bardak portakal suyu

3. Kaşar peyniri.


Sağlıklı Günler dilerim.:)
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×