Neler yeni

Sistematik Gözlem Formu Nasıl Doldurulur?

Musa BAL

Yeni Üye
Katılım
19 Eyl 2011
Mesajlar
436
Beğeniler
2
#1
Sistematik Gözlem Formu Nasıl Doldurulur?
Bir çocuk tanıma ve değerlendirme türü olan sistematik gözlem formu, anasınıflarında çocukların gelişimlerini takip etmek, olumsuz davranışların önüne geçmek ve çocuğu daha iyi tanımak için doldurulur. Sistematik gözlem formu; belli bir zaman diliminde, belli bir ortamda, daha önceden planlanan bir amaç doğrultusunda çocuğun sıra dışı davranışlarını gözlemleyip raporlaştırmamıza yarayan bir formdur. Mesela sürekli şiddete meyilli bir çocuğun belli tarih aralığında belli bir etkinlik zamanında sistemli olarak davranışları gözlemleyip forma işlenir.

Sistematik gözlem formunun boş örneği için tıklayın: //www.onceokuloncesi.com/sistematik-goezlem-formu-bo-oerne-t77736.html

Sistematik gözlem formu ne zaman doldurulur?
Sistematik gözlem formu için belli bir zaman yoktur. Olağan dışı bir davranış herhangi bir çocukta ortaya çıktıktan sonra belirlenen zaman dilimlerinde sistemli olarak gözlemlenir. Bu form için birinci dönem ayrı ikinci dönem ayrı gibi bir durum yoktur. Sadece olağan dışı bir davranış ortaya çıktığında doldurulur. Olağan dışından kasıt sadece olumsuz bir davranış değil, aynı zamanda yaşının üstünde sergilenen davranışlar ya da üstün zekâlılık gibi durumlar da olabilir.

Sistematik gözlem formunu her çocuk için doldurmak zorunlu mudur?
Sistematik gözlem formunun bu şekilde bir standardı yoktur. Eğer bir çocuk normal gelişim gösteriyor ve davranış bozukluğu yoksa bu çocuk için sistematik gözlem formunu doldurmak zorunlu değildir. Şiddet, çalma davranışı, parmak emme, ağlama, küfür vb davranışlar sistematik gözlem formu doldurmaya gerekçe olacak nedenlerdir.
Mesela; serbest zaman etkinliği içerisinde bir çocuk sürekli şiddet davranışı gösteriyorsa bu davranışı belirlediğimiz zaman aralığında gözlemleme yapabilir ve forma işleyebiliriz.

Sistematik gözlem formunun doldurulmuş örnekleri için tıklayın: https://www.okuloncesi.net/gelisim-...k-gozlem-formunun-doldurulmus-ornegi-234.html

Özetle; Sistematik gözlem formu her çocuk için doldurulmak zorunda değildir. Ancak bir sınıfta sistematik gözlem formu doldurulmasını gerektiren birçok davranış ortaya çıkar.

Bazen anasınıflarında müfettişler alanın uzmanı olamayabiliyor. Böyle durumlarda yuklarıdaki açıklamayı yapmak uygun olacaktır.



Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
18,892
Mesajlar
30,368
Kullanıcılar
27,851
Son üye
Mfbos
×